torsdag, 13 september 2007

Square Enix, Harajuku style och övergÄngsstÀlle!

Att hitta i Japan har visat sig inte vara det lÀttaste nÀr man inte kan sprÄket. Som tur Àr finns det mÄnga trevliga mÀnniskor som kan hjÀlpa till. BÀst hjÀlp fÄr man genom att frÄga nÄgon uniformerad person, som polisen eller nÄn spÀrrvakt. För Yosh och Kajfa började resan lida mot sitt slut, och dÄ fanns det inte sÀrskilt mycket tid för att pÄ egen hand försöka hitta i Tokyo, speciellt nÀr det fanns sÄ mÄnga platser de ville besöka! Som tur Àr erbjöd sig Kazu att vara guide, och vem skulle ha passat bÀttre i rollen nÀr vi skulle hÀrja kring omrÄdena Shinjuku, Harajuku och Shibuya (stÀllen dÀr Kazu jobbar och hÀnger)?

SQUARE ENIX

Shinjukus businessomrÄde var tyst denna dag nÀr vi vandrade dÀr. NÀstan inte en enda mÀnniska syntes till. Kazu, som sjÀlv jobbar som miniboss pÄ Square Enix (ett spelföretag som Àr kÀnt för sina Final Fantasy- och Dragon Questspel) förklarar medan vi nÀrmar oss hans arbetsplats att alla businessmÀn ligger utslagna nÄnstans efter fredagens öldrickande med kunder.

Trots att Square Enix Àr ett stort företag skyltar de inte med sin logotyp i byggnaden dÀr de hÄller hus. TvÀrtom Àr företaget mycket diskret och lÀtt att missa! Inte ens hÀr vid entrén skulle vi ha listat ut att det Àr Square Enixs högkvarter om inte Kazu visat oss dit. TrÄkigt nog har företaget mycket strÀnga regler för sina besökare, och för att skydda sig frÄn spioneri Àr ofta spelutvecklare frÄn andra spelföretag förbjudna att komma in. Lite trÄkigt för Kajfa, som alltid har gillat Square Enixs spel, men som jobbar i ett svenskt spelföretag.

Som tröst tog Kazu med oss till Square Enixs specialbutik. Det Ă€r sjĂ€lvklart inte lika coolt som sjĂ€lva företaget, men vi kunde inte lĂ„ta bli att hoppa runt som glada barn nĂ€r vi sĂ„g…

SÄ hÀr mÄnga Slimeplushies frÄn Dragon Questspelen! Och sjÀlvklart kunde man Àven hitta stora söta plushies som Moggle och Chobobo frÄn Final Fantasy.

Den hÀr halv meterhöga Tonberry var inte till salu. Kanske var det tur det, Yosh hade nÀmligen funderat pÄ att köpa en extra platsbiljett pÄ planet bara för att fÄ med Tonberry hem.

Butiken sÄlde sjÀlvklart andra coola samlarobjekt. HÀr syns nÄgra Keyblades frÄn Kingdom Hearts i ett skyltfönster med modellfigurer.

NĂ€r vi hittade denna Vincentjacka trodde vi att vi hade hittade butikens coolaste objekt …

Men den var ingenting i jÀmförelse med att överraskas av att hitta en vilande Sephiroth under glasgolvet! I 1:1-skala dessutom!

Sephiroth Àr en av de mest Àlskade spelkaraktÀrerna i Final Fantasy-serien, fastÀn han Àr ond. MÄnga av butikens besökare gav ifrÄn sig Ooo-ande och Aaa-ande av förtjusning och vördnad. Och mÄnga av dem aktade sig för att trampa pÄ glasgolvet dÀr Sephiroth ligger, och valde hellre att gÄ krÄngliga omvÀgar i den trÄnga butiken. Yosh och Kajfa var tvÄ av dem.

FÄRGSTARKA HARAJUKU

Efter det kÀnslosamma mötet med Sephiroth begav sig trion vidare till Harajuku, stadsdelen i Japan som Àr kÀnd för att vara en samlingsplats för ungdomar som klÀr sig i de konstigaste och coolaste kreationerna. PÄ bilden syns den charmiga entrén till Harajukus tunnelbanestation.

Klaustrofobivarning! Kazu tog med oss till en av de populÀraste gatorna i Harajuku och bara tanken av att dyka in i gatan bland folkmassorna gjorde oss förskrÀckta. Men modiga turister som vi var gjorde vi det ÀndÄ.

VÀnster: Tjej i kimono med paraply. KimonoklÀdda japaner var ingen ovanlig.
Höger: NÄn kille med cool frisyr.

VĂ€nster: Tjej med fixad frisyr.
Höger: Kille med rolig min.

Fler bilder! Hitills har vi inte sett sÄ mÄnga knasiga kreationer. MÄnga klÀdde sig annorlunda Àn det svenska modet som vi Àr vana vid, men ingenting riktigt spektakulÀrt.

Det var snarare butikernas utbud som imponerade. Man skulle kunna tro att de sÀljer maskeradklÀder!

Kreationerna kostade inte sĂ€rskilt mycket! Det var sĂ„ billigt att man nĂ€stan ville köpa hem en bara för att man kunde…

TĂ€nk att dessa var de mindre ”extrema” plaggen.

NÀr vi skulle utse den mest spektakulÀra utstyrseln till salu sÄ var det ingen tvekan om att denna skulle vinna!

VÄRLDENS STÖRSTA ÖVERGÅNGSSTÄLLE

DÄ var man framme i Shibuya, kÀnt för sitt nattliv och sina trendiga ungdomar, men Àven ocksÄ för att ha vÀrldens största övergÄngsstÀlle! Precis efter att ha kommit ut ur tunnelbanan sÄg vi en stor reklam för japans egna kÀmpar i friidrottsVM i Osaka.

Och Ànnu en reklam för de japanska friidrottarna. HÀr som Japans samurajer.

PÄ vÀgen till övergÄngsstÀllet sÄg vi ett gÀng sumobrottare gÄ förbi, coolt!

Vi hittade en tjej som bakifrÄn sÄg ut som Misa Misa i mangan Death Note.

HĂ€r Ă€r det kĂ€nda övergĂ„nssstĂ€llet! Men … var Ă€r alla mĂ€nniskor? Vilken besvikelse…

NÀmen oj! SÄ fort det blev grön gubbe vÀllde mÀnniskor fram frÄn alla hÄll! Var kom alla ifrÄn? Det var ju tomt precis nyss. Ninjas.

Bara för skojs skull rusade Yosh in mitt bland alla gÄende mÀnniskor. Man ska ju inte bara titta pÄ övergÄngsstÀllet nÀr man Àr dÀr!

Sammanfattning

SĂ„, dĂ„ var sista blogginlĂ€gget om Japanresan skriven. Under en intesiv vecka har vi hunnit visa upp vĂ„ra bilder pĂ„ Carolina KlĂŒft pĂ„ hennes presskonferens i Osaka, röja runt i anime- och spelĂ€lskarnas heliga mark Akihabara, samt spanat in coola klĂ€der i Harajuku och upplevt vĂ€rldens största övergĂ„ngsstĂ€lle i Shibuya. Det finns mycket kvar att uppleva i Japan, och vi tĂ€nker definitivt Ă„ka dit igen. Vi hoppas att det blir hela studion som Ă„ker nĂ€sta gĂ„ng!

Skriven av Yokaj Studio | Permalänk | 12 kommentarer »

mÄndag, 10 september 2007

Besök i otakus heliga mark

Om man gillar anime och spel Ă€r det svĂ„rt att inte ha hört talas om Akihabara nĂ„n gĂ„ng. Akihabara, eller ”Akiba” som otakuna sjĂ€lva sĂ€ger, Ă€r ett av vĂ€rldens största shoppingdistrict för spel-, anime- och otakugrejer. Vi har hört vĂ€nner och bekanta lovorda platsen med ord som ”stĂ€llet dĂ€r du kan frossa dig i utbud, hitta rariteter och bortglömda Ă€lsklingar, trĂ€ffa snygga tjejer i maidkĂ€der och se vuxna mĂ€n dansa till animelĂ„tar pĂ„ gatan”. Yosh och Kajfa har tagit en tur till paradiset för med egna ögon uppleva det hela.

MAID – FRANSKA TJÄNARINNOR

NÀmen! Det första paret sÄg nÀr de klev ut frÄn Akihabaras tunnelbana var tjejer utklÀdda till maid som delade ut flygblad till passerande. Det var ju en bra start!

Akihabaras maid var inte sÀrskilt blyga för att bli fotade. Maid har blivit nÄgot av en signatur för Akihabara och otakukulturen, hysterin och fetischismen kring tjejer som klÀr ut sig till franska tjÀnarinnor Àr ett kÀnt otakukulturfenomen.

Vi ville undersöka maidfenomenet vidare och besökte ett Maid café tillsammans med vĂ„ra japanska vĂ€nner Kazu och Taka. TrĂ„kigt nog fick man inte fotografera inuti caféet. Vi kan kort berĂ€tta att caféet var nĂ€tt och sött inrett med mycket pastellrosa. Vi togs emot av en maid som i takt med en gullig trudelutt ledde oss till ett bord. HĂ€r inne verkar vĂ„ra fördomar om maid och otakus bli bekrĂ€ftade. PĂ„ menyn lĂ€ste vi att man bland annat kunde bestĂ€lla nĂ„n slags pirog dĂ€r en maid kommer fram till ens bord och med ketchup skriver ”LOVE” pĂ„ pirogen. NĂ€stan alla gĂ€ster var mĂ€n och alla sĂ„g ut som Densha frĂ„n den japanska tv-serien om Densha Otoko(den handlar om en otaku i Akihabara). DĂ„ och dĂ„ skrek nĂ„gon maid till och sprutade grĂ€dde pĂ„ sig eller nĂ„n maidkompis, det Ă€r tydligen nĂ„gon slags fanservice som gĂ€ster kan bestĂ€lla. Som om detta inte var nog kan man dessutom köpa en DVD och i lugn och ro hemma kolla pĂ„ stillbilder pĂ„ de maid som jobbar i caféet. Otakuauran var sĂ„ stark kring dessa mĂ€n att man kan nĂ€stan kan se den.

TvĂ„ maid pĂ„ vĂ€g hem efter en hĂ„rd dag med flygbladsutdelning, fanservice och handvĂ€rk av all ketchupskrivande…

Inte fÄtt nog av maidfetischimen? Lugn! Du kan alltid svÀnga förbi nÀrmaste arkadhall, leta upp en UFO-catchermaskin och försöka knipsa hem en maiddrÀkt till flickvÀnnen eller dig sjÀlv.

AFFÄRERNA OCH UTBUDET

BULLER BULLER! Det mĂ€rks nĂ€r man Ă€r i Akihabara. Man attackeras av ljud frĂ„n alla möjliga hĂ„ll –“ signaturmelodier till spel, öppningslĂ„tar till anime blandat med andra elektroniska ljud spelas upp samtidigt pĂ„ högsta volym farligt nĂ€ra smĂ€rtgrĂ€nsen nĂ€r affĂ€rer försöker locka till sig kundernas uppmĂ€rksamhet. I Akihabara hittar man mĂ„nga affĂ€rer med flera vĂ„ningar dedikerade till spel, anime och otakugrejer. VĂ„ningarna lĂ€ngre ner har ett brett och relativt oskyldigt utbud. Men ju högre upp i affĂ€rerna man tar sig, desto mer extremt och obscent blir utbudet.
Till vÀnster: Flera vÄningar hög anime- och mangaaffÀr.
Till höger: SpelaffÀr pÄ flera vÄningar.

SÄ hÀr kunde det se ut inne i en affÀr.
VĂ€nster:
GĂ„ngarna Ă€r tejpade med animeposters, sĂ„ mĂ„nga att ögonen blöder av varje försöka att tolka intrycket. Åka rulltrappa upp eller gĂ„ ner i nedre vĂ„ningen? KĂ€nns lite som att vara i lustiga huset.
Höger: Tar man trappa upp hÀlsas man av sergeant Keroro.

HĂ€r syns KerorogĂ€nget trĂ€ngas i ett av de mĂ„nga figurinskĂ„pen. I Akihabara kan man hitta modellfigurer frĂ„n de flesta anime och spelen. Variationen och utbudet Ă€r stort! JÄTTESTORT!

Även spelaffĂ€rerna stoltserar med sitt breda utbud! HĂ€r hittar man mĂ„nga spelaffĂ€rer med vĂ„ningar dedikerade till de allra nyaste, second hand, retro samt hobby!

HĂ€r och var hittade vi olika modellfigurer i 1:1 skala!
VÀnster: MÄnga otakus drömtjej Rei frÄn animen Neon Genesis Evangelion.
Höger: Killarnas drömkille Snake frÄn Metal Gear.

Yosh föredrog nÄgot mjukare, en totorplushie till exempel!

Otakuna tar vĂ€l hand om sitt revir och ser till att ingen turist missat vad Akihabara Ă€r. I mĂ„nga av affĂ€rerna kunde man hitta presenter, ofta mat av nĂ„got slag, i förpackningar som tydligt lyfter fram otakukulturen. I en spelaffĂ€r hittade vi exempelvis denna present. En chokladbox med texten ”Otaku’s sacred ground” och en text till som sĂ€ger att boxen endast sĂ€ljes i Akihabara. Till vĂ€nster pĂ„ bilden syns kaffe i konservburk med Evangelionmotiv.

DANSANDE VUXNA MÄN?

Yosh och Kajfa har inte lyckats fÄnga nÄgra sÄna pÄ bild, för varje gÄng det hÀnde blev paret som paralyserade av förvÄning. Det Àr fascinerande hur stora vuxna mÀn stÄ framför affÀrers tv-skÀrmar för att vÀnta pÄ nÄn anime-öppningslÄt, för att sedan dansa och sjunga med en kÀnsla som nÀrmast kan beskrivas som exstas. I affÀrer stannar vuxna mÀn, ibland kostymklÀdda, upp framför tv-skÀrmar för att kolla pÄ den mest populÀra animen som körs (Lucky Star nÀr paret var i Japan). PÄ deras ansikten kunde man se leenden vÀxa fram, och vissa verkar glömma bort att de stÄr mitt i en affÀr med massa folk och beter sig som om de vore ensamma.

Bland spelaffÀrerna dansade inte mÀnnen. Men mÄnga av dem samlades vid tv-skÀrmarna utanför affÀrerna för att se trailern till de nyare spelen, eller för att briljera med sina skills i nÄgot spel.

VAR ÄR TJEJERNA?

Hittills har det mest killar som synts till pÄ Akihabarafotona (vi rÀknar bort maid för att de jobbar dÀr). Majoriteten av folket som rör sig inne i affÀrerna Àr killar. PÄ öppna gator Àr det inga problem att hitta tjejerna bland mÀnnen, kanske för att mÄnga av dem klÀr upp sig i nÄgot animefetischistiskt som gör att de sticker ut. PÄ bild syns en tjej som hade tejpat upp en stor canvas pÄ ett torg i Akihabara. Halvt dansande tecknande hon pÄ den stora canvasen till japansk hoppig popmusik. NÄgon filmar hennes tecknande och högar av mÀn samlades omkring för att se pÄ hennes tecknande, eller dansande.

PĂ„ lördagskvĂ€llar verkar det vara populĂ€rt att ta ton pĂ„ Akihabaras gator. Man kan hitta ambitiösa tjejer som tar med sig massa utrustningar för att sjunga inför publik. PĂ„ samma gata kan man hitta 4-5 olika tjejer som stĂ„r dĂ€r och underhĂ„ller förbigĂ„ende. MĂ„nga av dem lyckas samla till sig en grupp Ă„hörare. Tjejen pĂ„ denna bild hade ett helt band med sig. De hade en hyfsad stor publik. Men det var inget jĂ€mfört med…

Den hÀr tjejens publik! Kring henne flockades mÀn med kameror. En del satte sig riktigt lÄngt ner pÄ golvet för att i rÀtt stund fÄnga en panty-shot. Den hÀr tjejen hade en stor publik för att inte sjunga sÄ bra.

Dessa tjejer sjöng klart bÀttre, men hade knappt nÄgon i sin publik, fastÀn de bara stod nÄgra meter ifrÄn tjejen med kortkort kjol. Det finns kanske en formel för framgÄng i sÄng? Kortast kjol vinner!

BYE BYE AKIBA!

Vi firade slutet av vÄr Akihabaraexpedition i en restaurang med sushi pÄ rÀls. Sushitallrikar Äker runt runt i ett rullband och gÀster kan plocka Ät sig den tallrik med den sushi de gillar. Olika typer av sushi kostar olika mycket, och för att underlÀtta för alla har tallrikarna olika mönster för att visa prisklass.

Den billigaste sushitallriken kostade nÄgra kronor medan den dyraste lÄg nÄnstans kring 30kr. Vi provade allt emellan och kom fram till att den dyraste laxen inte skiljde sig sÀrskilt mycket i smak frÄn medelklasslaxen. Vi tÀvlade om vem som kunde Àta flest tallrikar och Yosh vann med sina 11. Kazu lÄg nÀra med sina 10 (vi misstÀnker att han ville visa Yosh sina gentlemannaskills). Kajfa och Taka ligger pÄ delad plats med sina 9 tallrikar. Genomsnittsjapanen Àter 10 tallrikar.

Sammanfattning

Vad kan man sÀga? BÄde rykten och vÄra egna fördomar har visat sig vara sanna. Man kan kort sÀga att Akihabaraexpeditionen var lyckad! I nÀsta blogginlÀgg tar sig Yosh och Kajfa till Shinjuku för att besöka Square Enix specialbutik, Harajuku för att spana in trendiga ungdomar och Shibuya för att kÀnna pulsen pÄ vÀrldens största övergÄngstÀlle!

Skriven av Yokaj Studio | Permalänk | Ingen kommentar »