onsdag, 20 februari 2008

Vi stÀller ut pÄ Exchange Japan!

Exchange Japan Àr ett projekt som i Är firar sitt 10-Ärs jubileum. Projektet arrangeras av studenter frÄn Handelshögskolan i Stockholm, Kungliga Tekniska Högskolan och Hitotsubashi University i Tokyo, med syfte att skapa goda relationer mellan svenska och japanska studenter och företag. I samband med projektet hÄlls en mÀssa bÄde i Sverige och Japan. I Är har de bjudit in oss i Yokaj Studio som mÀssutstÀllare. Som bonus tecknade vi mangapotrÀtt av besökarna, vilket gjorde att vi blev för mÄnga gÀster och arrangörer kvÀllens huvudattraktion! (Foto lÄnat hÀrifrÄn.)

Eventet hölls för ett begrÀnsat antal gÀster i fina Nobelmuséet i Gamla Stan i Stockholm, dÀr det bjöds pÄ bÄde god sushi och champagne (som dock inte syns pÄ denna bild)!

Yokaj Studio fick ett filmrum för oss sjĂ€lva! Till vĂ„rt förfogande fanns en scen och en stor projektorduk. Det var dĂ€r vi skulle sitta och teckna mangapotrĂ€tt av besökarna. I början var vi skeptiska mot att sitta lite avskilt, och visst kĂ€ndes det en smula tomt i början …

Men framÄt kvÀllen började folk vÀlla in lavinartat! Folk köade för att bli mangafierade, andra satt som publik och smÄpratade med varandra medan de följde vad som hÀnde pÄ projektorduken. Det blev helt enkelt en mycket trevlig och gemytlig stÀmning! EfterÄt fick vi höra av arrangörerna att det ringlade en lÄng kö utanför vÄrt rum. PÄ bilden ovan ser vi en del av publiken bÀrandes förvÄnade (eller beundrande?) miner. PÄ vÀggarna satt nÄgra av vÄra illustrationer upphÀftade.

HÀr ser vi Yosh i full fart med att teckna av kvÀllens första gÀst.

SÄ hÀr fint blev det!

NÄgra av portrÀtten som Yosh hann med under kvÀllen.

Under eventets gĂ„ng kunde man se mĂ„nga söta svenska och japanska flickor susa förbi en i yukata, dvs sommarkimono. Även killar uppklĂ€dda i feodal- och ninjakostymer kunde ses springa runt i muséet.

I bilden ovan ser vi kalligrafimÀstarinnan Kimura Hiroko stÀlla ut. Bilden nedan visar smÄ, vackra origamikreationer som man kunde se utspridda lite varstans i museumsalarna.

Som avslutning visar vi den monsterlÄnga listan pÄ folk som ville bli avtecknade! Vi startade listan tÀmligen sent men ville jÀttegÀrna portrÀttera allihopa, dock höll eventet pÄ under endast tvÄ timmar och dÀrför fick majoriteten av folket pÄ listan nöja sig med att se andra bli mangafierade.

Tack
Vi vill tacka arrangörerna Exchange Japan, som bjöd in oss till eventet. Vi vill sÀrskilt tacka vÄra kontaktpersoner Daniela och Tomas, som ocksÄ var sÄ vÀnliga och hjÀlpte oss med att fÄ bukt med projektor och bord precis nÀr vi hade kommit fram.Tusen tack gÄr Àven till alla gÀster för det stora intresset ni visade för oss!

LĂ€nkar
Exchange Japan – Projektets hemsida
Bambuser – se videoklipp frĂ„n eventet (Yosh dyker upp efter 4:e minuten, Soya, DoraJen och Kajfa efter 11:e)

Skriven av Yokaj Studio | Permalänk | 4 kommentarer »

tisdag, 5 februari 2008

PlanetrĂ€ddarna med WWF – sĂ„ hĂ€r gick det till!

MÄnga har vÀntat lÀnge! Men nu kan man Àntligen spela spelet PlanetrÀddarna! För er som inte vet kan vi berÀtta att PlanetrÀddarna Àr ett frÄgesportspel som riktar sig till mellanstadieelever. Syftet med spelet Àr att göra barn mer medvetna om miljön. Spelet Àr WWF (VÀrldsnaturfonden) och Söderenergis gemensamma projekt, och Yokaj Studio har fÄtt det coola uppdraget att göra all grafiken till det. Introvesting Solutions fick uppdraget att leda projektet, medan Kumpan rekryterades för att programmera och Voxer Ugglafon HB för att göra all ljud. Men utan barnens hjÀlp hade spelet sÀkert inte blivit lika bra!

I slutet av september trĂ€ffade Yokaj Studio representanter frĂ„n WWF, Söderenergi och Introvesting Solutions för att diskutera idén till PlanetrĂ€ddarna. PĂ„ mötet tog vi fram fler idéer till hur spelet skulle se ut och vilka nyckelkaraktĂ€rer vi ville ha med. En mĂ„nad senare besökte vi skolan Vittra ÖstertĂ€lje för att lĂ„ta barnen titta pĂ„ vĂ„ra konceptbilder.

SÄ hÀr sÄg det ut nÀr vi presenterade den karaktÀr som skulle komma bli PlanetrÀddarnas frÄgesportsledare Liv. Just dÄ hade hon inget namn, men mÄnga barn tyckte att hon var festlig med sin rymddrÀkt.

Barnen fick den viktiga uppgiften att rösta fram spelets frÄgesportsledare- och maskotdesign. För att röstningen skulle vara sÄ rÀttvis som möjligt fick alla blunda!

Den hÀr orangea plutten Àr spelets maskot som vi tog fram tillsammans med barnen. MÄnga barn blev vÀldgit förtjusta nÀr maskoten fick tjocka arga ögonbryn, och dÀrför valde vi att lÄta den ha sÄna. Under tiden vi byggde upp karaktÀren började nÄgra barn skÀmtsamt kalla den för Bladlusen. Vi tyckte att det var ett mycket passande namn och maskoten har fÄtt behÄlla det i spelet!

Efter skolbesöket satte utvecklingsteamet igÄng och jobbade. Vi pÄ Yokaj Studio hade fullt upp under novembermÄnaden med att ta fram spelets alla karaktÀrer, deras rörelser och miner samt bakgrundsmiljöer och objekt. PÄ bilden ovan ser ni spelets fyra valbara karaktÀrer, alla med teman pÄ olika vÀrldsdelar. Kan ni gissa vilka?.

En animation i spelet kan se ut sÄ hÀr i stillbilder. Denna sekvens visar hur Simon rör sig nÀr han svarar fel pÄ frÄgor.SÄ hÀr ser exempelvis alla animationer ut för Ming.

Vi tycker extra mycket om designen pÄ Nemi, och dÀrför har Soya tecknat en Àldre version av henne pÄ skoj. Visst blev den snygg!

Vid mitten av december var vi i stort sett klara med spelet och vi Ă„tervĂ€nde till skolan Vittra ÖstertĂ€ljer för att lĂ„ta barnen testa det. Germund Sellgren (WWF-representant) och spelets projektledare John-Philip Johansson (Introvesting Solutions) var pĂ„ plats för att studera hur barnen spelade.

MÄnga nyfikna ögon samlades vid testdatorn. NÄgra barn orkade inte vÀnta pÄ sin tur. De memorerade spelets hemsida och satte igÄng fler datorer för att fÄ spela. NÄgra till och med sprang hem för att fÄ testa spelet!

Barnen fick testa spelet i par. En klockade tickade ner för varje frÄga, och visst kunde man bli lite stressad.

De som vĂ€ntade pĂ„ sin tur kunde kika i de olika böckerna som Yokaj Studio har gjort. HĂ€r ser vi tvĂ„ tjejer kika i ”Yosh! Teckna manga!”

Och man kunde be Yosh teckna av en och fÄ hennes signatur. Barnen var nyfikna och glada och stÀllde mÄnga roliga frÄgor som aldrig verkade ta slut!

Ett par söta nissar som inte tillhör testgÀnget blev nyfikna pÄ vad de Àldre eleverna gjorde och bestÀmde sig för att snoka runt lite.

NÄgra av vÄra frekeventa gÀstboksskrivare testade ocksÄ spelet.

Vissa tyckte att frÄgorna var svÄra, men man ska inte underskatta barnens inlÀrningsförmÄga. Redan vid spelrunda tvÄ hade de förbÀttrat sin kunskapsbank rejÀlt!

Madeleine Engfeldt-Julin (representant frÄn Söderenergi) kikar nyfiket pÄ barnen, eller spelet?

Sammanfattning
Vi tyckte att det var otroligt roligt att fÄ jobba med PlanetrÀddarna. Förutom att vi fick jobba ihop med andra duktiga mÀnniskor fick vi Àven trÀffa mÄnga kreativa och glada barn som inspirerade oss under arbetet! Vi hoppas att sÄ mÄnga barn och vuxna som möjligt vill prova spelet genom att surfa in pÄ Planetraddarna.se. Vi kan avslöja att man kan skriva ut ett fint diplom nÀr man har klarat spelet!

Tack
Vi vill tacka alla i utvecklingsteamet och projektgruppen för det roliga samarbetet. Bra jobbat allihopa! Tack till lÀrarna som hjÀlpte till att ordna besöken pÄ skolan. Och slutligen vill vi ge en stor kram och tack till alla duktiga barn som hjÀlpt och isnpirerat oss!

Artiklar
PlanetrĂ€ddarna – Intervju med Yosh i tidningen Panda#1 2008

LĂ€nkar
PlanetrĂ€ddarna – Spelets hemsida
WWF NaturvĂ€ktarna – VĂ€rldsnaturfondens hemsida
Söderenergi – Söderenergis hemsida
Kumpan.se – Programmerarnas hemsida
Voxer Ugglafon HB – Ljudkompositörens hemsida

Skriven av Yokaj Studio | Permalänk | 2 kommentarer »