tisdag, 21 oktober 2008

Kick Off!-seminarium pÄ SF-bok!

I lördags var Yokaj Studio pÄ den populÀra Science Fiction Bokhandeln för att hÄlla ett seminarium om hur vi gjorde vÄr manga Kick Off!. Seminariet var gratis att lyssna pÄ sÄklart! Och höll pÄ i cirka en timme. DÀrefter kunde alla som köpt en Kick Off! fÄ den signerad. Vi sÄg en del nya ansikten och det tyckte vi var spÀnnande!

Seminariet skulle börja kl 14. Men vi kom naturligtvis tidigare för att förberedda oss och se till att tekniken inte krÄnglade. SF-bok var jÀttegulliga och hade förberett lÀsk och godis till oss!

SF-bok satte Àven upp skyltar lite överallt i bokhandeln sÄ att ingen skulle missa seminariet. Och som en liten bonusgrej sÄlde de Kick Off! till ett billigare pris!

DÄ var det dags att köra igÄng! Vi började med att berÀtta om studion och om vÄra tidigare uppdrag.

Vi hade en liten fin samling av lyssnare som varierade mycket i Älder. Det var mest ungdomar, men vi sÄg Àven barn och vuxna (sÀkert i sÀllskap med varandra!).

Vi visade sÄklart Kick Off!-trailern!

Denna gÄngen berÀttade Kajfa mer ingÄende om manusskrivandet och gav Àven tips pÄ hur man skriver en bra manus.

Yosh berÀttade för första gÄngen hur vi tÀnkte nÀr vi skapade vÄra karaktÀrerna, hur vi satte deras personligheter, kroppssprÄk, klÀdval m.m. Hon berÀttade Àven kort om miljön i Kick Off!-vÀrlden.

DoraJen och hennes reflekterande glasögon! Hon förklarade hur hon gÄr till vÀga nÀr hon svÀrtar. Eftersom Soya Àr i Japan just nu fick DoraJen förklara Soyas del ocksÄ, som handlar om raster.

Efter seminariet kunde de som ville fÄ sitt exemplar av Kick Off! signerad, eller helt enkelt bara prata med oss.

Som vanligt signerade vi med att teckna av besökarna!

Vi hade en jÀtteskön grupp som ville fÄ signerade Kick Off!. De hade en energi som smittade av sig, och det skojades och kramades en hel del. De gjorde hela bokhandeln livligare!

Yosh fick en stooor gruppkram av det hÀrliga kompisgÀnget. JÀttemysigt! Det hÀr fotot togs en liten stund efter kramen. Smile for the camera!

Sammanfattning
Det var fantastiskt kul att hÄlla Kick Off!-seminariet och fÄ trÀffa nya lÀsare. Vi hade jÀttetrevligt och hoppas att ni som lyssnade ocksÄ hade det. Vi hoppas att det blir fler Kick Off! seminarier i framtiden, kanske en om Kick Off! bok 2 till och med!

Tack
Tack SF-bokhandel som bjudit oss. Ett extra stort tack till David och Nina pÄ J-Fi som tog hand om oss och fixade i ordning seminariet. Vi vill Àven tacka Martin som lÄnade ut sin Macdator med den coola fjÀrrkontrollen till oss. Tack till SF-bok crew som gjort reklam för oss och lite annat smÄtt och gott. Och till slut vill vi tacka alla ni som kom till seminariet och lyssnade pÄ oss. Hoppas att ni hade lite roligt som vi!

Skriven av Yokaj Studio | Permalänk | Ingen kommentar »

lördag, 4 oktober 2008

Yokaj Studio pĂ„ bokmĂ€ssan i Göteborg! – Dag 2.

Sista dagen pĂ„ bokmĂ€ssan! PĂ„ schemat hade vi en intervju inbokad av seriekĂ€nnaren Fredrik Strömberg och ett ”SĂ„ hĂ€r gjorde vi vĂ„r manga Kick Off!” workshop. Som vanligt kan det vara lite knepigt att hitta pĂ„ bokmĂ€ssan, och vi fick splittra upp oss i tre för att leta upp platsen dĂ€r vi skulle trĂ€ffa Strömberg. Skojigt nog sĂ„g vi alla tre hans signaturhatt samtidigt, och kunde dĂ€rför ringa in honom.

Intervjun

Efter att ha hittat Fredrik tog han med oss till pressomrÄdet pÄ bokmÀssan (ett speciellt omrÄde dÀr inte alla fick komma in)! HÀr var det tyst och lugnt och man kunde andas ut lite. PUH! Efter att ha hÀmtat lite te begav vi oss till ett avskilt rum dÀr intervjun kunde börja.

TvÄ glada skÄnepÄgar finner varandra. Det skojades glatt innan intervjun började. FrÄgorna gÀllde studions historia, hur vi jobbar och hur vi har tagit fram Kick Off!. Intervjun kommer att publiceras i tidningen Bild & Bubbla nÀsta Är, en tidning som ges ut av föreningen SeriefrÀmjandet. Vi kommer sÄklart hojta till i vÄr nyhetssektion nÀr det Àr dags!

Workshop

Intervjun gick jÀttebra och tiden hann rinna ivÀg utan att vi lade mÀrke till det. Vi var tvugna att avbryta tjugo minuter innan workshoppen skulle börja. Stress, stress, stress!

Workshoppens första del hölls av Strömberg, som pratade generellt om manga och om sin nya bok Mangabiblioteket. PÄ fotot ses Strömgberg, Lina (vÄr redaktör) och Kajfa samtala med varandra.

Strömberg mangafierad.

Sen var det vÄr tur att inta scenen!

Vi fick en underbar publik som lyssnade koncentrerat.

Vi berÀttade hur vi arbetade med Kick Off!, frÄn manus till fÀrdig bok.

Lina sÄlde Kick Off! och Yosh! Teckna manga! under workshopen.

Yosh berÀttade sÄklart om Yokaj Studio och vÄra tidigare uppdrag.

Efter workshoppen kunde man naturligtvis fÄ sitt exemplar av Kick Off! signerad!

En glad tjej som köpte bÄda vÄra böcker. Men gladast av alla var nog ÀndÄ vi!

KĂ€ndisspotting

Till vÄr stora glÀdje sprang vi pÄ författaren Mikael Thörnqvist, som skrivit bokserien BollkÀnsla som Soya tecknar omslagen till! Eftersom Soya Àr borta i Japan skickade Mikael sina varmaste hÀlsningar till henne via oss, med detta foto, dÀr vi poserar med BollkÀnsla och Kick Off!.

För er som Àr nyfikna pÄ BollkÀnsla. HÀr ser ni dem snyggt och prydligt uppradade pÄ B. Wahlströms monter.

 Den andra stora kÀndisen vi hittade var den goa och hÀrligt blÄa Radioapan, maskoten för Barnradion i SR (Sveriges Radio). SjÀlvklart blev det foto! Say CHEESE!

Sammanfattning
Det var underbart att fÄ ÄtervÀnda till bokmÀssan! Det har varit jÀttekul att trÀffa vÄra lÀsare och nya mÀnniskor som Àr nyfikna pÄ oss. Vi blev vÀldigt överraskade över singeringskön som bildades för Kick Off!, vi signerade i 80 minuter non-stop (nytt rekord)! I Är hade vi lagom mÄnga och blandade aktiviteter. Vi hade jÀttekul och hoppas att alla som kom och lyssnade ocksÄ hade det! Som vanligt Àr det alltid smÄtt kaotiskt, hektiskt och stressigt nÀr man Àr pÄ mÀssan. Men det Àr sÄ det ska vara! Vi hoppas kunna fÄ ÄtervÀnda till bokmÀssan nÀsta Är igen, och att vi ser dig dÀr nÀsta gÄng!

Tack
Vi vill framför allt tacka vÄr duktiga redaktör Lina och B. Wahlströms crew för att de har bjudit in oss till mÀssan och tagit hand om oss. Tack SF-bokhandeln för signeringssessionen och för att ni hjÀlpte oss skaffa den tekniska utrustningen. Vi tackar Àven Fredrik Strömberg för intervjun och den trevliga pratstunden. Tack till alla tecknare som kom till tecknarmötet och tack till personalen pÄ bokmÀssan, speciellt killen som hjÀlpte oss fixa fram ljud till Nallescenen. Och sist men inte minst vill vi tacka vÄra fans och lÀsare, och alla ni som kom och lyssnade pÄ vÄra Kick Off!-workshops!

Skriven av Yokaj Studio | Permalänk | 1 kommentar »

onsdag, 1 oktober 2008

Yokaj Studio pĂ„ bokmĂ€ssan i Göteborg! – Dag 1

Nu har vi (Yosh, Kajfa och DoraJen) kommit tillbaka frÄn Bok & biblioteksmÀssan i Göteborg! MÀssan Àr den Ärliga stora höjdpunkten i bokbranschen som förlagen, författarna och bokslukarna lÀngtar efter. Eftersom vi Àr aktuella med vÄr nya tonÄrsmanga Kick Off! har förlaget B. Wahlströms bjudit med oss Àven i Är (vi var ditbjudna 2007 och 2006 ocksÄ) för att göra lite reklam för boken. Under tvÄ hektiska dagar skulle vi signera boken, hÄlla ett kort föredrag om skillnaden mellan svensk och japansk manga samt hÄlla en kort presentation pÄ hur vi gjorde Kick Off!. Vi passade Àven pÄ att samla ihop ett litet gÀng mangatecknare för en kort inspirationstrÀff. Med andra ord vÀntade mÄnga roliga aktiviteter! HÀng med!

Lördag morgon började med en tÄgresa mot Göteborg med bokmÀssan som slutdestination. Vi var sÄklart riktigt taggade och var instÀllda pÄ att göra mÀssans första dag till en riktigt bra dag. Men att den första kvarten i Göteborg skulle börja sÄ hÀr bra hade vi inte rÀknat med:

Björn Gustafsson med Kick Off! i handen. Vem kunde ana att vi (bokstavlingen) skulle springa in i stjÀrnskottet i den svenska komedivÀrlden! Eftersom vi har en karaktÀr i Kick Off! som Àr inspirerad av Björn ville vi gÀrna lÄta honom veta det, och dÀrför passade vi pÄ att ge honom ett exemplar av boken. Vi hoppas att han kommer gilla den.


Aktiviteter

Vi letade upp vÄr redaktör Lina Jauhiainen innan vi skulle upp pÄ scen. Till sÄna event hör alltid teknikstrul och kaos till, och Lina fick komma till undsÀttning Àven denna gÄng!

SÄ var det dags för oss att kliva upp pÄ Nallescenen och köra vÄr första aktivitet. Den hÀr gÄngen skulle vi prata om skillnaden mellan svensk och japansk manga. Vi förklarade bland annat att svensk manga fortfarande Àr pÄ barnsben och dÀrför Àr det svÄrt att jÀmföra dem med de japanska. Det finns helt enkelt för fÄ titlar att bygga jÀmförelser pÄ. DÀrför utgick vi frÄn vÄr egen manga Kick Off! nÀr vi gjorde jÀmförelserna.

Vi visade sÄklart trailern till Kick Off! som vi Àr mycket stolta över.

Publiken tittar mycket koncentrerade pÄ Kick Off!-trailern. MÄnga besökare som bara var pÄ genomgÄng stannade till av nyfikenhet nÀr den rullade igÄng, roligt! EfterÄt kom nÄgra besökare fram till oss och förklarade att vi lyckats vÀnda deras skeptism för svensk manga till en positiv instÀllning! Vi Àr mycket glada över att ha lyckats inspirera besökarna.

Efter vÄr första aktivitet hade vi lite tid innan vÄr signering skulle börja, sÄ vi passade pÄ spana in pÄ mÀssan och kÀndisarna, gissa om det var trÄngt att ta sig igenom gÄngarna!

Vi hittade Anna Book som signerade som bok ”Boken om Anna Book”.

Vi hittade Àven Henning Mankell som signerar med djup koncentration.

Ingen kÀndis! Men vi kunde inte lÄta bli att fota den hÀr söta hunden som troget vaktade en tidningsmonter.

MÀssan bjöd inte bara pÄ bokrelaterat. Det fanns Àven en del montrar som sÄlde eller visade upp annat, exempelvis söta gosedjur.

Efter en kort rundvandring gick vi till Science Fictionbokhanelns monter, dÀr vi skulle ha vÄr Kick Off!-signering. Till vÄr stora förvÄning stod ett litet gÀng fans och vÀntade, hela 20 minuter innan signeringen skulle börja! Vi kÀnner oss mycket rörda. Tack sÄ jÀttemycket tjejer för att ni vÀntade pÄ oss!

VÀnster bild: Och nu kunde signeringen börja! Vi ville sjÀlvklart inte lÄta vÄra underbara fans vÀnta, sÄ vi bestÀmde oss för att tjuvstarta tjugo minuter tidigare Àn planerat!
Höger bild: Medan vi signerade körde vi Kick Off!-trailern med sin svÀngiga musik i bakgrunden

Kön blev lÀngre och lÀngre utan att vi mÀrkte det. Det kom bÄde killar och tjejer! Medan killarna var coola och försiktiga var tjejerna mer glada och öppna. Tydligen Àr Andreas (en karaktÀr i Kick Off!) en riktig tjejmagnet!

Vi signerade alla Kick Off!-böckerna med att rita av besökarna som en Yokajdocka! Det tog lite lÀngre tid Àn vÄra vanliga signeringar, men trots det vÀntade folk lugnt och snÀllt i kön. Tack för allas tÄlamod! Vi blev vÀldigt glada och hoppas att alla blev glada och nöjda över sina Yokajdockor!

Tecknarmöte

Tecknarmöten Àr alltid kul, sÄ vi pÄ Yokaj Studio bestÀmde oss för att ordna ett Àven i Är! Vi lyckades samla ihop mÄnga duktiga tecknare och hade en mycket trevlig pratstund om allt som rör manga och anime. Vi som var dÀr: Yokaj Studio, Nosebleed Studio (tre femtedelar av studion: Alice, Catarina och Natalia), Jesper Nordqvist, Stef Gaines, Tomas Antila och Stina Lövkvist.

FrÄn vÀnster: Stef Gaines, Tomas Antila, Natalia Batista, Catarina Batista, Yosh, Kajfa, Jesper Nordqvist, Alice Engström och DoraJen.

TyvÀrr blev mötet lite kort, delvis för att mÀssan stod stilla ett tag pÄ grund av ett falskt brandlarm (en kock pÄ övre vÄningen hade tydligen showat off ordentligt! Hihi) och för att mötet blev avbrutet nÀr ordningsvakten kom för att köra ut oss för att fÄ stÀnga mÀssan. Men vi hade trevligt i alla fall!

”GO GO GO! Ut med alla tecknare!”

Mingel och middag

Efter en hektisk och intensiv lördagseftermiddag var det dags för en av vĂ„ra favoritprogrampunkter –’ MIDDAG med förlaget! B. Wahlströms hade ordnat en mysig middag pĂ„ restaurangen Bryggan under bron för sina redaktörer, sĂ€ljare, författare m.fl. Alla som ville kunde samlas för att gemensamt ta en bĂ„t till restaurangen. Och det ville vi sĂ„klart inte missa!

Samling utanför mÀssan.

 

I en samlad skara tÄgade vi till bÄten. Det pÄminde lite om en skolutflykt! Hihi.

Lite mingel med Champagne och alkoholfritt under mysiga hösttrÀd.

FörvÀntansfulla och fnittriga sÀtter vi oss alla i bÄten.

BÄtturen var jÀttemysig, men det var svÄrt att fÄnga stÀmningen med bild. Vi fick en jÀtteduktig guide som berÀttade om staden och en jÀttetrevlig servitör som sÄg till att alla pÄ bÄten hade det bra. Under turen Äkte vi under flera broar och mÄnga av dem var sÄ lÄga att vi var tvungna att böja oss ner för att inte fÄ en smÀll i huvudet! Det var vÀldigt underhÄllande varje gÄng vi skulle passera en bro.

Äntligen framme vid restaurangen!

Buffé! Maten smakade lika gott som den ser ut.

Kajfa i samtal med Lasse pÄ B. Wahlströms. VÄra andra bordskompsiar var Lina Jauhiainen, Ritta Jacobsson (författare till bokserien Afrodite), Pia Hagmar (författare till Dalslandsdeckarna) som var dÀr med sin son som ocksÄ jobbar inom bokbranschen. Efter middagen var vi nöjda och ÄtervÀnde till hotellet för att samla krafter inför söndagens aktiviteter!

NÀsta blogginlÀgg
VÄr andra och sista dag pÄ bokmÀssan kommer handla om en intervju som seriejournalisten Fredrik Strömberg gjorde med oss, ett föredrag om hur vi gjorde Kick Off! och lite annat smÄtt och gott. Missa inte det!

Skriven av Yokaj Studio | Permalänk | 4 kommentarer »