torsdag, 17 december 2009

Smygtitt pĂ„ skapandet av –ƓMeja i spökjĂ€garnas sal– del3

Vi har tidigare varit pĂ„ besök i Stockholms Stadsteaters verkstad för att diskutera lite scenografiska grejer som behövdes till ”Meja i spökjĂ€garnas sal”, dockteaterpjĂ€sen som Ă€r en spin-off pĂ„ vĂ„r prisbelönade mangaserie Kick Off. Att besöka varkstan var hur kul som helst! Det var kreativitet i luften och dockspelarna var lekfulla! Titta bara pĂ„ Magnus pĂ„ bilden ovan som spexade runt med ett par spökhĂ€nder. Sen var det sĂ„klart superkul att vi helt plötsligt bara kunde hitta saker i verkstan som kommer frĂ„n Kick Off-mangan. Otroligt!

”Kontorsrummet” i verkstan. MĂ„nga av vĂ„ra möten med teatern skedde i det hĂ€r rummet. Vi har suttit hĂ€r för att diskutera manus med Helena (konstnĂ€rlig ledare) och Andreas (scenograf)

Andreas visade oss en skiss pÄ nÄgra scenlösningar för pjÀsen.

Som vi nÀmnt i tidigare blogginlÀgg Àr gÀnget pÄ dockteatern duktiga pÄ mÄnga saker. I verkstan hittade vi dockspelaren Annika som gör nÄgra Kick Off-figurer som ska anvÀndas för en skuggspelssektion i pjÀsen.

Kolla vad vi hittade! StÀngslet frÄn spökhuset och de spökformade mÄltavlorna som Meja har i sin kÀllare i Kick Off bok 2! Hur coolt Àr inte det hÀr?

Ett gigantiskt nyckelhÄl! I pjÀsen kommer spökhusscenen frÄn Kick Off bok 2 att spelas upp. Det ska bli jÀttespÀnnande att se hur dockteatern löser det!

”KWOOOM”. Alla som lĂ€ser mycket manga vet att ljudeffekter Ă€r en viktig komponent (lika viktiga som bilderna faktiskt!). Dockteatern har tagit vara pĂ„ ljudeffekterna. Andreas visar upp en fiffig lösning pĂ„ hur man kan bilda flera ord genom att bygga löstagbara delar pĂ„ bokstĂ€verna.

Hihi. Vad har Pacman med ”Meja i spökjĂ€garnas sal” att göra? Den som vĂ€ntar fĂ„r se. :D

Bonusbild! Kanske en liten spoiler för de som kommer se dockteatern. Men vi kunde inte lÄta bli.

I nĂ€sta smygtitt av ”Meja i spökjĂ€garnas sal” kommer vi att kika pĂ„ hur det sĂ„g ut nĂ€r repandet av pjĂ€sen kommit igĂ„ng.

Yokaj Poddradio
Ni kan Àven följa studions arbete i vÄr poddradio som vi sÀnder varje mÄndag kvÀll. Klicka hÀr för att lyssna pÄ poddradion!

LĂ€nkar
Smygtitt pĂ„ skapandet av –ƓMeja i spökjĂ€garnas sal– del2
Smygtitt pĂ„ skapandet av –ƓMeja i spökjĂ€garnas sal– del1
LÀs mer om pjÀsen Meja i spökjÀgarnas sal och hur du fÄr tag pÄ biljetterna
Besök Kick Off mangans officiella hemsida
LĂ€s mer om Kick Off nĂ€r den tog emot priset ”BĂ€sta serie 2008” av Bokjuryn maj 2009

Visste du att vi numera finns pÄ Facebook?

Joina gÀrna vÄr grupp och stötta oss!

Skriven av Yokaj Studio | Permalänk | Ingen kommentar »

mÄndag, 14 december 2009

Kick Off! fanart del 6

Yay! Vi har fÄtt ett nytt hÀrligt gÀng av Kick Off-fanart inskickade av vÄra Kick Off-fans och lÀsare. Vi kan inte fÄ nog av dem! Och inte ni heller har vi förstÄtt. VarsÄgoda! Och Tack allihopa för att ni skickar in de underbara bilderna till oss. Ni fÄr oss att skratta och kÀnna oss stolta (och ibland genereade!).

Wow, Gatchan Ă€r verkligen duktig pĂ„ att fĂ„nga miner och kroppsprĂ„k. Vid Krilles axel svĂ€var en dragglande Soya med vingar. De ser ut att vara Ă€nglavingar, men Soyas min passar mer en djĂ€vul. Vad viskar Soya i Krilles öron? Är hon en Ă€ngel eller djĂ€vul? Vad tror ni?

I förra blogginlÀgget med fanart undrade vi om det fanns nÄgra Juan-fans dÀrute. Och visst har vi en! MangaThePanda fÄngar Juans överlÀgsna attityd! Kika pÄ hans DeviantArt-sida för att se fler bilder av MangaThePanda.

Twitchan har en idé om hur mötet mellan Meja och Andreas kan ha sett ut i ett tidigt stadium. Visst Àr det supersött! Go Meja! Go Twitchan! Kolla in fler bilder av Twitchan pÄ hennes DeviantArt-sida.

Meja möter sina fans. Ännu en oemotstĂ„ndligt charmig fanart frĂ„n Gatchan! HĂ€r möter Emma, Gatchan och Fred spökjĂ€garen Meja. Soya ser lite skrĂ€ckslagen ut. Fred i Mejas drĂ€kt Ă€r en fullpoĂ€ngare!

Alexandra Andersson har kommit pÄ den ultimata korsningen mellan mangafigurer, nÀmligen Chiko (frÄn vÄr manga Kick OFf) och Rock Lee (frÄn mangan Naruto)!!! Den mÄste bara heta Chiko Lee! Den borde fÄ en egen manga!

Alexandra Andersson skickade oss ytterliggare en Chiko Lee. Vi smÀlte.

Nelly Karlsson har gjort en lÀskigt cool Andreas! Kolla vilket arbete med raster och allt! FÄr ni inte nog av Nelly? DÄ kan ni titta pÄ fler coola bilder pÄ hennes DeviantArt-sida!

Gatchan… sĂ€ger vi bara. Meja planerar en Ă„ngande het scen mellan Andreas och Juan. FörstĂ„r Krille vilken fara Andreas svĂ€var i? O[]o;;;

Fler blogginlÀgg om fanart
Kick Off!-fanart del 5!
Kick Off!-fanart del 4!
Kick Off!-fanart och recensioner del 3
Kick Off!-fanart del 2
Kick Off!-fanart och recensioner!

Skriven av Yokaj Studio | Permalänk | 2 kommentarer »

tisdag, 8 december 2009

Smygtitt pĂ„ skapandet av –ƓMeja i spökjĂ€garnas sal– del2

Det hĂ€nder mycket i produktionen av ”Meja i spökjĂ€garnas sal”, dockteaterpjĂ€sen som Ă€r en spin-off pĂ„ vĂ„r prisbelönade mangaserie Kick Off . Idag hade Stockholms stadsteater en s.k. kollationering av pjĂ€sen, dĂ€r man samlade alla inblandade mĂ€nniskor med olika superkrafter för att inför repetionsstart presentera projektet. Tidigare har vi i studion mestadels jobbat med Helena Nilsson (konstnĂ€rlig ledare och regissör), Andreas Braula (scenograf och dockspelare) och Eva Kassander (producent). Denna gĂ„ng skulle vi fĂ„ trĂ€ffa alla andra inblandade och det sĂ„g vi fram emot med stor förtjusning! Dessutom fick vi för första gĂ„ngen se alla dockorna Meja, Andreas, Krille, Jenny och Yoshiro (den sistnĂ€mnda Ă€r en ny karaktĂ€r som Ă€r speciellt framtagen för teatern!). PĂ„ fotot ovan ser ni underbara och söta dockan spökjĂ€garen Meja. Visst har hon fantastiska ansiktsdrag som pĂ„minner om de graciösa japanska BJD-dockorna?

Superkrafterna som samlats pÄ förmiddagens kollationering! Det började med att alla presenterade sig och sina roller i produktionen. Helena förklarade Àktenskapet mellan manga och teater och vi avslutade med att dockspelarna körde höglÀsning ur manusets repliker. Det Àr Helena som har bearbetat vÄrt storyboard till ett manus anpassat till dockteatern. I poddradion lÀt det kanske som att vi skrev scenmanuset, men det Àr alltsÄ Helena! RÀtt ska vara rÀtt. ^___^d

FrÄn vÀnstra nedre hörnet: Eva Kassander (producent), Annika Arnell (dockspelare), Daniel Trankell (inspicient/körtekniker), Appel (inspicient/körtekniker), en tjej (dramaturg) som vi tyvÀrr glömt namnet pÄ >__<;, Torbjörn Svedberg (kompositör). Mitten: Magnus Erenius (dockspelare). FrÄn höger nedre hörnet: Andreas Braula (scenograf och dockspelare), Helena Nilsson (KonstnÀrlig ledare och regissör), Kay TinbÀck du Rées (docksplare).

Efter manusupplÀsningen skulle större delen av gÀnget dra vidare med rekvisita till Parkteatern i DjurgÄrden för att bl.a. installera sig och förbereda rekvisitan inför repetition. Men innan dess hann dockspelarna Andreas och Magnus ta en liten fÀktning i teaterns verkstad!  

Idag var det dessutom docköverlÀmning av den fantastiska dockmakaren Thomas Lundqvist. Det Àr en viktig bit och smÄtt symboliskt. Till replokalen hade Thomas tagit med sig en stor resvÀska, och varsamt packade han upp och presenterade varje docka för sig. Tydligen har Meja och gÀnget specialkonstruerats för att anpassas till just denna pjÀs. De har mÄnga finesser som dockspelarna kan anvÀnda till spelandet. Dockorna Àr i nulÀget inte helt klara, utan Thomas behöver fÄ jobba med dem lite till fram till början av januari. Men man förstÄr redan hur underbara de kommer att bli!

HÀr har vi hela gÀnget! Vi har fÄtt berÀttat för oss att det Àr ovanligt att dockor dockteater kan blinka, man brukar helt enkelt koncentrera spelandet pÄ andra kroppsdelar. Men Meja och hennes kompisar kan alla blinka! Dessutom har de fina ögon som kan röra pÄ sig. Dockmakaren Thomas har förstÀrkt dockornas personlighet genom att ge dem en uppsÀttning av rörliga ögon som passar karaktÀrernas personlighet. Medan Meja kan snegla Ät sidan kan Krille (som enda dockan) höja dramatiskt pÄ ögonbrynen!

Thomas egen favorit verkar vara spöket Andreas, som han hÄller upp pÄ fotot, som ocksÄ Àr vÄr personliga favorit. Andreas ansiktsuttryck Àr speciella och skiljer sig frÄn de resterande dockorna. Han kan se arrogant ut, för att i en annan vinkel se sorgsen ut. Det Àr svÄrt att inte försöka ösa lovord över Thomas, men hans hantverk Àr verkligen imponerande. Hans tolkning pÄ vÄra Kick Off-karaktÀrer Àr lÄngt över vÄra förvÀntningar. Vi kÀnner oss hedrade.

(Alla ni Andreasfans dÀrute behöver inte oroa er över att han har skaffat sig en ny frisyr! Det hÀr var bara en materialvisning sÄ att vi förstÄr hÄrtypen som Andras kommer att ha och han kommer att friseras och göras snygg som i mangan! )

Chiko visar missnöje över att fokusen inte Àr pÄ honom. PÄ detta foto har den istÀllet hamnat pÄ dockan Hildan (Mejas storasyster som Àr en superhÀftig spökjÀgare).

TyvÀrr var Thomas tvungen att gÄ. Men nÀsta roliga grej pÄ schemat var pÄklÀdningen av dockorna med dockkostymören Anna-Lisa Persson. Anna-Lisa vÀljer tygmaterial, -fÀrger och syr dockornas klÀder. Trots att hon idag bara hade med sig dummyklÀder (de Àr alltsÄ inte helt fÀrdiga Àn, utan de Àr som nÄgon slags skiss), sÄ Àr vi överraskade över hur mÄnga rÀtt hon trÀffat i materialvalet som vi hade tÀnkt oss nÀr vi tecknade.  

En stolt Anna-Lisa visar upp en poncho hon tagit fram till Meja. Meja och de andra i gÀnget kommer i pjÀsen att bl.a. vistas utomhus i nattetid. Tidigare hade vi kommit överens om att det blev för omstÀndligt att alla dockor skulle fÄ jackor, och dÀrför har Anna-Lisa kommit med ponchoidén. Visst Àr den fin! Man ser att Anna-Lisa har tagit vara pÄ knapparna som Meja har pÄ sin jacka som hon har pÄ sig i vÄr Kick Off-manga.  

HÀr har vi de pÄklÀdda killarna spöket Andreas, nya killen Yoshiro och fotbollstokige Krille (som Àr Kick Off-mangans huvudkaraktÀr tillsammans med Andreas).

BĂ€stisarna Jenny och Meja. Plus fotbollar!

Mejas storasyster Hilda sitter pÄ en stol och betraktar stÄhejet. Det Àr dockspelaren Annika Arnell som har skapat den fina Hildadockan. Det Àr tydligen riktigt hÄr!!! Som ni ser har man pÄ dockteatern inte bara en utan flera superkrafter. Respekt!

VÀnster: Krille med ny frisyr? Haha, nÀdÄ. Det var ett prov pÄ hÄrmaterialet som Krille ska fÄ. Det Àr sÄdÀr rufsigt som Krilles hÄr brukar vara. Vi tror att det kommer passa honom jÀttebra.

Höger: Yoshiro kastar en smalnande blick i fjÀrran. Det Àr den konstnÀrliga ledaren Helena som pÄ detta foto gav Yoshiro liv.  

HÀr ser vi Kick Offs huvudkaraktÀrer Krille och Andreas, som i denna pjÀs fÄr ge mer plats till den spÀnnande spökjÀgaren Meja.  

Det var allt för denna smygtitt! NÀsta gÄng kikar vi pÄ rekvisitan och repetionen om vi hinner.

Yokaj Poddradio
Ni kan Àven följa studions arbete i vÄr poddradio som vi sÀnder varje mÄndag kvÀll. Klicka hÀr för att lyssna pÄ poddradion!

LĂ€nkar
Smygtitt pĂ„ skapandet av –ƓMeja i spökjĂ€garnas sal– del1
LÀs mer om pjÀsen Meja i spökjÀgarnas sal och hur du fÄr tag pÄ biljetterna
Besök Kick Off mangans officiella hemsida
LĂ€s mer om Kick Off nĂ€r den tog emot priset ”BĂ€sta serie 2008” av Bokjuryn maj 2009

Visste du att vi numera finns pÄ Facebook?

Joina gÀrna vÄr grupp och stötta oss!

Skriven av Yokaj Studio | Permalänk | 2 kommentarer »