onsdag, 20 januari 2010

Smygtitt pĂ„ skapandet av –ƓMeja i spökjĂ€garnas sal– del 4

Nu Ă€r vi hemma frĂ„n Ă€nnu ett besök pĂ„ teaterverkstaden! För er som inte hĂ€ngt med Ă€r det alltsĂ„ sĂ„ att Stockholms Stadsteater hĂ„ller pĂ„ att sĂ€tta upp en spin-off pjĂ€s baserad pĂ„ vĂ„r Kick Off. Och det Ă€r inte vilken sorts pjĂ€s som helst, utan en dockteaterpjĂ€s! Nu Ă€r det drygt en mĂ„nad kvar tills ”Meja i spökjĂ€garnas sal” har premiĂ€r. Dockspelarna har börjat repa, och vi fick komma in och kika! HĂ€ng med!

HÀr ser vi Yosh och Kajfa framför planschen pÄ Meja vid Kulturhuset pÄ Sergels Torg, Stockholm. Kan ni tÀnka er hur överraskade vi blev första gÄngen vi sÄg den?! Vi visste aldrig att den skulle bli sÄ stor och synas sÄ bra. Nu hoppas vi att mÄnga fÄtt upp ögonen för pjÀsen och kommer och kollar pÄ den!

I det hÀr gula huset pÄgick repandet för fullt. Just nu gÄr repetitionerna alltsÄ i Parkteaterns lokaler, men snart flyttar de till Stadsteaterns scener.

Vi misstÀnker att vi precis tajmade in slutet pÄ deras lunchrast nÀr vi kom, vilket var ju tur det! HÀr ska vi precis fÄ vÀrma oss med varsin kopp te och gÄ igenom dagens möte.

PĂ„ bordet fann vi en trevlig överraskning – nĂ„gon har klottrat dit en sĂ„n dĂ€r spökmĂ„ltavla som Meja anvĂ€nder i sina skjutövningar pĂ„ sockerpaketet!

Innan dockspelarna satte igĂ„ng med repetitionerna fick vi titta pĂ„ de senaste Ă€ndringarna pĂ„ dockorna – nu har bĂ„de Jenny och Krille fĂ„tt hĂ„r! Är de inte helt underbara?

Stackars Andreas Àr den enda som inte fÄtt nÄgot hÄr Àn, men han Àr lika snygg som vanligt. Dockmakaren funderar pÄ om han ska göra en peruk med riktigt hÄr eller syntethÄr. Vi blir fortfarande rörda nÀr vi tÀnker pÄ hur mycket kÀrlek och detaljarbete som alla som arbetar med dockorna lÀgger ner pÄ dem.

SÄhÀr ser den temporÀra scenen ut. Repetitionerna flyttar som sagt till den riktiga scenen nÀsta vecka, dÀr det Àr lite större och luftigare. Men ungefÀr sÄhÀr kan vi förvÀnta oss att det kommer bli! PÄ den svarta duken kommer projektioner visas.

Nu Àr vi igÄng! HÀr repeterar Annika, Magnus och Andreas en fartfylld och actionpackad scen med Yoshiro (ny karaktÀr specialskriven för pjÀsen) och Meja. Kay (som spelar Chiko och Andreas) förbereder sig i bakgrunden och Helena (konstnÀrlig ledare) stÄr framme och dirigerar dockspelarna. Den hÀr scenen fick tas om flera gÄnger, alltid med outtröttligt tÄlamod frÄn de skickliga dockspelarna.

Andreas, Yoshiro och Meja. Om det kĂ€nns fantastiskt att bara se dockorna stillastĂ„ende, Ă€r det hundra gĂ„nger mer övervĂ€ldigande att se dem i rörelse! Alla gester, de smĂ„ och stora rörelserna, hĂ„llningen, ögonrörelserna – ALLT kontrollerar dockspelarna med sĂ„dan kĂ€nsla och skicklighet att vi blir helt mĂ„llösa. De Ă€r helt fantastiska!

Soya och Kajfa ser inte sÄ exalterade ut, men de tittade med stor koncentration och blev faktiskt helt bortsvepta av allt fantastiskt de fick se.

PÄ den hÀr bilden ser vi en av spökmÄltavlorna och en del av kulissen. Kan ni gissa vad det dÀr Àr för ett hus?

Andreas och Meja i en kÀnslosam scen. Ser ni med vilken inlevelse Kay och Andreas (dockspelarna) spelar?

Efter repetitionerna kikade vi lite pĂ„ bakom kulissen-material. De dĂ€r nakna trĂ€den fĂ„r en verkligen att rysa… Och dĂ€r har vi nyckelhĂ„let som vi presenterade i förra blogginlĂ€gget ocksĂ„!

Andreas sitter som vanligt och begrundar över nÄgot.

Och medan Chiko tar sig en tupplur i sin nyinstallerade hĂ€ngmatta…

… vĂ€ntar Jenny tĂ„lmodigt pĂ„ att det blir hennes tur pĂ„ scenen igen.

Och hĂ€r har vi de fantastiska dockspelarna! FrĂ„n vĂ€nster har vi Magnus, Kay och Andreas (Annika var tyvĂ€rr tvungen att gĂ„ tidigare). De har verkligen levt sig in i den japanska kulturen och till och med skaffat sig svart ninja-lik klĂ€dsel komplett med tabi-sockor! För den som Ă€r intresserad av japansk teater och Ă€ldre film tĂ€nker man kanske direkt pĂ„ de ”osynliga” scenassistenterna Kurogo. Hur som helst, dessa personer (plus alla andra som arbetat med förestĂ€llningen sĂ„klart) förtjĂ€nar en stor applĂ„d!

I nĂ€sta smygtitt av ”Meja i spökjĂ€garnas sal” kommer vi att hĂ€nga med i slutfasen av repetionerna pĂ„ Stockholms Stadsteater. SpĂ€nnande!

Yokaj Poddradio
Ni kan Àven följa studions arbete i vÄr poddradio som vi sÀnder varje mÄndag kvÀll. Klicka hÀr för att lyssna pÄ poddradion!

LĂ€nkar
Smygtitt pĂ„ skapandet av –ƓMeja i spökjĂ€garnas sal– del 3
Smygtitt pĂ„ skapandet av –ƓMeja i spökjĂ€garnas sal– de l2
Smygtitt pĂ„ skapandet av –ƓMeja i spökjĂ€garnas sal– del 1
LÀs mer om pjÀsen Meja i spökjÀgarnas sal och hur du fÄr tag pÄ biljetterna
Besök Kick Off mangans officiella hemsida
LĂ€s mer om Kick Off nĂ€r den tog emot priset ”BĂ€sta serie 2008” av Bokjuryn maj 2009

Visste du att vi numera finns pÄ Facebook?

Joina gÀrna vÄr grupp och stötta oss!

Skriven av Yokaj Studio | Permalänk | Ingen kommentar »