onsdag, 20 januari 2010

Smygtitt på skapandet av –œMeja i spökjägarnas sal– del 4

Nu är vi hemma från ännu ett besök på teaterverkstaden! För er som inte hängt med är det alltså så att Stockholms Stadsteater håller på att sätta upp en spin-off pjäs baserad på vår Kick Off. Och det är inte vilken sorts pjäs som helst, utan en dockteaterpjäs! Nu är det drygt en månad kvar tills ”Meja i spökjägarnas sal” har premiär. Dockspelarna har börjat repa, och vi fick komma in och kika! Häng med!

Här ser vi Yosh och Kajfa framför planschen på Meja vid Kulturhuset på Sergels Torg, Stockholm. Kan ni tänka er hur överraskade vi blev första gången vi såg den?! Vi visste aldrig att den skulle bli så stor och synas så bra. Nu hoppas vi att många fått upp ögonen för pjäsen och kommer och kollar på den!

I det här gula huset pågick repandet för fullt. Just nu går repetitionerna alltså i Parkteaterns lokaler, men snart flyttar de till Stadsteaterns scener.

Vi misstänker att vi precis tajmade in slutet på deras lunchrast när vi kom, vilket var ju tur det! Här ska vi precis få värma oss med varsin kopp te och gå igenom dagens möte.

På bordet fann vi en trevlig överraskning – någon har klottrat dit en sån där spökmåltavla som Meja använder i sina skjutövningar på sockerpaketet!

Innan dockspelarna satte igång med repetitionerna fick vi titta på de senaste ändringarna på dockorna – nu har både Jenny och Krille fått hår! Är de inte helt underbara?

Stackars Andreas är den enda som inte fått något hår än, men han är lika snygg som vanligt. Dockmakaren funderar på om han ska göra en peruk med riktigt hår eller syntethår. Vi blir fortfarande rörda när vi tänker på hur mycket kärlek och detaljarbete som alla som arbetar med dockorna lägger ner på dem.

Såhär ser den temporära scenen ut. Repetitionerna flyttar som sagt till den riktiga scenen nästa vecka, där det är lite större och luftigare. Men ungefär såhär kan vi förvänta oss att det kommer bli! På den svarta duken kommer projektioner visas.

Nu är vi igång! Här repeterar Annika, Magnus och Andreas en fartfylld och actionpackad scen med Yoshiro (ny karaktär specialskriven för pjäsen) och Meja. Kay (som spelar Chiko och Andreas) förbereder sig i bakgrunden och Helena (konstnärlig ledare) står framme och dirigerar dockspelarna. Den här scenen fick tas om flera gånger, alltid med outtröttligt tålamod från de skickliga dockspelarna.

Andreas, Yoshiro och Meja. Om det känns fantastiskt att bara se dockorna stillastående, är det hundra gånger mer överväldigande att se dem i rörelse! Alla gester, de små och stora rörelserna, hållningen, ögonrörelserna – ALLT kontrollerar dockspelarna med sådan känsla och skicklighet att vi blir helt mållösa. De är helt fantastiska!

Soya och Kajfa ser inte så exalterade ut, men de tittade med stor koncentration och blev faktiskt helt bortsvepta av allt fantastiskt de fick se.

På den här bilden ser vi en av spökmåltavlorna och en del av kulissen. Kan ni gissa vad det där är för ett hus?

Andreas och Meja i en känslosam scen. Ser ni med vilken inlevelse Kay och Andreas (dockspelarna) spelar?

Efter repetitionerna kikade vi lite på bakom kulissen-material. De där nakna träden får en verkligen att rysa… Och där har vi nyckelhålet som vi presenterade i förra blogginlägget också!

Andreas sitter som vanligt och begrundar över något.

Och medan Chiko tar sig en tupplur i sin nyinstallerade hängmatta…

… väntar Jenny tålmodigt på att det blir hennes tur på scenen igen.

Och här har vi de fantastiska dockspelarna! Från vänster har vi Magnus, Kay och Andreas (Annika var tyvärr tvungen att gå tidigare). De har verkligen levt sig in i den japanska kulturen och till och med skaffat sig svart ninja-lik klädsel komplett med tabi-sockor! För den som är intresserad av japansk teater och äldre film tänker man kanske direkt på de ”osynliga” scenassistenterna Kurogo. Hur som helst, dessa personer (plus alla andra som arbetat med föreställningen såklart) förtjänar en stor applåd!

I nästa smygtitt av ”Meja i spökjägarnas sal” kommer vi att hänga med i slutfasen av repetionerna på Stockholms Stadsteater. Spännande!

Yokaj Poddradio
Ni kan även följa studions arbete i vår poddradio som vi sänder varje måndag kväll. Klicka här för att lyssna på poddradion!

Länkar
Smygtitt på skapandet av –œMeja i spökjägarnas sal– del 3
Smygtitt på skapandet av –œMeja i spökjägarnas sal– de l2
Smygtitt på skapandet av –œMeja i spökjägarnas sal– del 1
Läs mer om pjäsen Meja i spökjägarnas sal och hur du får tag på biljetterna
Besök Kick Off mangans officiella hemsida
Läs mer om Kick Off när den tog emot priset ”Bästa serie 2008” av Bokjuryn maj 2009

Visste du att vi numera finns på Facebook?

Joina gärna vår grupp och stötta oss!

Skriven av Yokaj Studio | Permalänk | Ingen kommentar »

Lämna en kommentar

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security text shown in the picture. Click here to regenerate some new text.
Click to hear an audio file of the anti-spam word

Obs: Kommentarerna måste godkännas av Yokaj Studio innan de visas på bloggen. Du behöver alltså inte skicka in samma kommentar igen.