fredag, 26 februari 2010

Inför premiären av Meja i spökjägarnas sal

Oj vad vi ligger efter i bloggandet! Som ni säkert vet har premiären av pjäsen redan ägt rum. Men vi ska ändå skruva tillbaka tiden drygt en vecka för att ge er en liten titt bakom maskineriet.

Premiärveckan var en hektisk tid för marionetteatern, som var i full gång med att repetera inför den stora föreställningen. Vi har jobbat med att skapa de sista projektionerna till föreställningen, deltagit i testpubliken som fick se pjäsen innan premiären och gett feedback till teatern samt pratat med journalister om mangateatern. Mycket skoj med andra ord!

Några dagar innan premiären hade Marionetteatern bjudit in två olika testpubliker av varierande åldrar till ”Bryggan” på Stockholms Stadsteater, där pjäsen spelades upp. Genom att ha testpubliker får vi snabbt respons på vad i pjäsen som funkar och vad som behöver förtydligas eller förbättras. Det är jättekul att man kan ha testpublik på det här viset!

Vi deltog också som testpublik för att lättare kunna ”känna” publiken i vad de tycker. På fotot ser ni Soya och DoraJen som var mycket förväntansfulla inför uppgiften.

Och så var det äntligen dags för insläpp! Helena Nilsson som är konstnärlig ledare hälsade testpubliken välkomna.

På fotot: Andreas Braula som spelar Meja och Kay Tinbäck Du Rées som bl.a. spelar Chiko.

Det var mycket spännande att få sitta med publiken och för första gången höra vad de tycker. Det är en lättnad att höra deras förtjusta kommentarer, skratt och till och med skräck (!) vid rätt tillfällen. Barnen var extra alerta när spökjägaren Meja sköt sina blixtar, och ryggade tillbaka när det stora spöket dök upp! Tonårspubliken tyckte att det här var ”coolt”, vilket vi antar är den mest uppskattande kommentaren man kan få från målgruppen! Och de vuxna? De skrattade högst av alla.

Dockspelaren Annika Arnell vinkar efter en lyckad provföreställning. Även fastän publiken lämnat sen en stund tillbaka var delar av lokalen fortfarande rökfylld av effekterna. Visst är det häftigt!

Ett av momenten i pjäsen som lockade flest skratt var Packmanlabyrinten. På fotot visar och demonstrerar Annika för oss en av de smarta lösningarna som de hade kommit på till labyrinten.

Små enkla saker kan man tycka, men så otroligt smarta och fiffiga! Marionetteatern har många ess i ärmen.

På fotot: Helena Nilsson diskuterar med ljus- och ljudteknikerna. I bakgrunden dockspelaren Kay.

Efter att publiken hade lämnat samlades delar av ensemblen för att diskutera publikens reaktioner, hur vi själva upplevt föreställningarna samt diskuterade vad som kunde förbättras.

Körteknikern Appel diskuterar bl.a. tajmingen av musiken tillsammans med pjäsens kompositör Torbjörn Svedberg som precis som oss tidigare satt tillsammans med testpubliken.

Även dockkostymören Anna-Lisa Persson var på plats för att komma till undsättning när dockornas kläder behövde förbättras. Här på fotot ser vi hur hon fixar Yoshiros byxben. Anna-Lisa har gjort ett fantastiskt jobb med dockornas kläder! Och om ni inte heller får nog av hennes grejer kan ni surfa in på hennes blogg Fröken Textil.

Inför premiären hade teatern även bjudit in journalister för att ge pjäsen lite publicitet.

;

Just denna gång var det lokaltidningen Mitt I som var på besök för att intervjua oss och Helena Nilsson om projektet. Yosh och Helena Nilsson mitt under intervjun.

Efter intervjun fick Jenny och de andra dockorna ledigt. Det var slutet av dagen och det skulle inte göras någon mer repetition.

Efter intervjun var det dags för oss att återvända hem. Men innan dess ville vi passa på att ta foton. Vid Bryggan, där pjäsen kommer spelas under hela våren, har teatern satt upp stora tydliga skyltar så att ingen missar att det är Meja i spökjägarnas sal som spelas där.

De har även satt upp en stor och fin banderoll som man kan se när man står i biljetthallen och tittar upp.

Yokaj Studio lämnar bryggan. Det är lite häftigt att kunna korsa avspärrningarna när man jobbar med teatern.

Här kan du boka biljetter och läsa om pjäsen
Stockholm Stadsteaters hemsida för Meja i spökjägarnas sal

Mer blogginlägg om pjäsen
Meja i spökjägarnas sal har fått en trailer!
Smygtitt på skapandet av –œMeja i spökjägarnas sal– del 5
Smygtitt på skapandet av –œMeja i spökjägarnas sal– del 4
Smygtitt på skapandet av –œMeja i spökjägarnas sal– del 3
Smygtitt på skapandet av –œMeja i spökjägarnas sal– de l2
Smygtitt på skapandet av –œMeja i spökjägarnas sal– del 1

Länkar
Besök Kick Off mangans officiella hemsida

Visste du att vi numera finns på Facebook?

Joina gärna vår grupp och stötta oss!

Skriven av Yokaj Studio | Permalänk | Ingen kommentar »

Lämna en kommentar

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security text shown in the picture. Click here to regenerate some new text.
Click to hear an audio file of the anti-spam word

Obs: Kommentarerna måste godkännas av Yokaj Studio innan de visas på bloggen. Du behöver alltså inte skicka in samma kommentar igen.