lördag, 7 november 2009

FIBDA Seriefestivalen i Portugal – Dag 2

Andra dagen pĂ„ vĂ„r Portugalresa skulle Ă€gnas Ă„t att lĂ€ra kĂ€nna staden Lissabon! Till skillnad frĂ„n de seriefestivaler, -mĂ€ssor och -konvent som vi har bjudits in till tidigare har FIBDA varit mycket generösa med tid. Det kommer att dröja fram till fjĂ€rde dagen innan vi faktiskt ska ”jobba”, alltsĂ„ vara pĂ„ festivalen och hĂ„lla seminarium om vĂ„r mangaserie Kick Off och sprida svensk manga. Men men. PĂ„ dagens schema som vi har fĂ„tt av festivalen stĂ„r ”FREE TIME” som aktivitet. Tjohooo!!!

Yokaj Podcast BETA
Episod 2: FIBDA – Internationella seriefestivalen i Amadora, Portugal

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Innan vi beger oss ut pÄ vÄrt lilla Àventyr mÄste vi sÄklart fylla vÄra magar med mat. PÄ fotona ovan ser ni en liten del av hotellets frukostenutbud. Bilden överst till vÀnster: Yoshs frukosttallrik bestÄende av en croissant med tillbehören smörpaket och söt liten glasburk med apelsinmarmelad, nÄgon söt bulle och en Àggtartimitation. Till höger: Kajfas frukosttallrik med söt bulle, Àggtart, skinka i olika varianter och sockerkaka. Nedersta bilden: FÀrdigskurna frukter som apelsin, ananas och melon.

DĂ„ var det dags att bege sig ut med destinationen down town. Det gick smĂ€rtfritt med tunnelbanan eftersom Yosh Ă€r en van tunnelbaneĂ„kare frĂ„n Stockholm. DĂ€remot Ă€r hon inget vidare pĂ„ att lĂ€sa kartor… Som tur Ă€r Ă€r Kajfa mycket bĂ€ttre pĂ„ att lĂ€sa kartor (en skill han införskaffat bl.a. genom mycket Silent Hill-spelande).

Om vi av nÄgon anledning skulle ha missat att Lissabon Àr en mycket varmare plats Àn Sverige skulle palmtrÀden som pryder Lissabons gator ha skvallrat om det (plamtrÀd mÄste ju vara ett tecken pÄ vÀrme!). I Lissabon verkar man kunna hitta palmer i alla dess former, allt frÄn korta knubbisar till lÄnga smalisar. Skoj!

Vi hoppade av tunnelbana och vandrade den sista biten pÄ egen hand. Vi stannade till vid Baixa de Lisbon, som Àr ett stort torg. HÀr samlas unga och gamla och mÀnniskor frÄn alla möjliga hörn.

De snygga och eleganta gatulamporna i torget! Kan inte vi ha lite sÄna i Sverige ocksÄ? Senast vi sÄg en hÀftig lyktstolpe var i Japan. Ni som har följt vÄr blogg sen 2007 minns kanske den frÄn det hÀr blogginlÀgget.

NĂ„got som Ă€r typiskt för Portugisiska hus Ă€r att fasaden pyntas med kakel! Vi har hört att man Ă€ven pyntar vĂ€ggarna inomhus med kakel. Vi kan inte att lĂ„ta bli att undra hur de gör nĂ€r en kakelbit gĂ„r sönder. Byter man ut den dĂ„ mot en ny? Det skulle sĂ€kert skĂ€ra sig mycket i jĂ€mförelse med de andra gamla kakelbitarna… Eller hackar man loss alla kakelbitarna kanske?!

Vi noterade ocksÄ att man var svag för höga portar dÀr. Det mÄste kÀnnas lite hÀftigt att gÄ in och ut i sÄna höga portar.

Ett tidningsstÄnd pÄ trottoaren. Som en liten lÄda pÄ gatan!

Överallt fanns sĂ„na hĂ€r vagnar dĂ€r man sĂ„lde kolrostade kastanjer för 20kr. Det fyllde torget med hĂ€rligt doftande kastanjer.

Vi köpte oss en pÄse kastanjer! De var fiffigt skurna sÄ att man lÀtt kunde öppna upp dem med en rörelse. Enkelt och gott!

Torget var tydligen en samlingsplats för s.k. Yellow Bus, turistbussar som tar turister i olika rutter för att visa upp Lissabon.

Vi bestÀmde oss för en spontanresa med en Yellow Bus för att pÄ ett snabbt sÀtt fÄ en bra överblick pÄ Lissabon.

Vi körde förbi en akvedukt som byggdes under 1700-talet som hade som uppgift att förse Lissabonborna med vatten.

Lissabon Àr ett bergigt omrÄde med mycket Äkandes upp och ner, till skillnad frÄn vÄrt platta Sverige. Det var inte svÄrt att bli Äksjuk.

Ja, bergigt som sagt!

NÄgot annat vi noterade var att mÄnga gamla, ibland fallfÀrdiga, och obebooda hus stod och samsades med ultramoderna hus. En hÀrlig kontrast!

Detta foto tog vi för Soya som Àlskar vindkraftdrivna skapelser!

Turistbussen tog oss vidare ut till hamnen.

Vi Äkte Àven förbi borgen Torre de Belém (som vi hade fÄtt tipsat om av MangathePanda efter att han lyssnat pÄ vÄr podcast) och monumentet Padrao dos Descobrimentos (pÄ bilden ovan) som hedrar tappra och modiga portugisiska kvinnor och mÀn som Äkte pÄ upptÀcktsresor (trots lÀskiga sÀgner om sjömonster) mellan 1400- och 1600-talet. Deras resor bidrog till att européer fick bÀttre förstÄelse för vÀrlden.

PÄ eftermiddagen ÄtervÀnde vi till hotellet för att vÀnta in Ligia, festivalens arrangör som har hand om alla tecknargÀster, som skulle köra oss vidare till ett seminarium av den japanska professorn Taku Furukawa (tror vi att hon heter!). Vi möttes upp med vÄr svenska kollega Natalia Batista som ocksÄ hade blivit bjuden till mÀssan. Vi rÄkade Àven pÄ nÄgra kanadensiska tecknare som tillhörde första kullen av tecknargÀsterna (vi tillhör andra kullen och nÀr vi lÀmnar kommer en tredje). Killarna jobbar och har bl.a. jobbat med att teckna Superman, Catwoman m.m. Men hÀr pÄ mÀssan har de kommit för att representera sina egna serier under TX Comics flagga. TyvÀrr var det killarnas sista dag pÄ mÀssan. Men de lÀmnade oss en liten gÄva i form en antologi pÄ portugisiska med deras serier (som vi för övrigt funderar pÄ att slÀnga in i prispotten för podcasttÀvlingen som pÄgÄr till 15 november!).

Beyond Kawaii heter seminariet och utstÀllningen med de japanska animatörerna som proffesor Taku Furukaw presenterade. De unga animatörerna har tidigare studerat animation vid Koogei Tokyo Polytechnic University. Denna afton skulle de presentera och visa sina korta animationsfilmer pÄ universitetet Campo Pequeno för förvÀntansfulla animefans.  

Hela panelen med fÀrdigexaminerade japanska animatörer. Deras animationer var till skillnad frÄn vad mÄnga förvÀntar sig av anime (exempelvis Naruto eller i bÀsta fall Ghibli-filmer) av den mer experimentella och kÀnslomÀssiga, vilket förvÄnade mÄnga av de som kommit dit för att lyssna pÄ dem. En del animationer pÄminde mer om exempelvis polsk animation Àn den typen av japansk animation som vi Àr vana vid. Det var mycket intressant att se! Vi ska försöka lÀnka till de olika animatörerna lÀngre ner i bloggen.  

Efter seminariet bjöd gÀnget frÄn NCreatures oss pÄ middag. NCreatures Àr ett portugisiskt företag som bl.a. licenserar anime i Portugal, ordnar releaseevent för anime och mycket mer. De har varit den drivande kraften till att Yokaj har blivit inbjudna som gÀster till festivalen . PÄ bilden syns Mapril, som bl.a. jobbar som fotograf pÄ mÀssan, och Nella (Emanuela) som ibland gör mangainriktade illustrationsuppdrag för NCreatures. NCreatures Big Boss Ricardo och hans flickvÀn samt Natalia var ocksÄ pÄ plats!

FörrÀtten. Oftast bröd eller kaka med ost eller skinka.

Kajfa provade pĂ„ Portugals nationalrĂ€tt Bacalhau. RĂ€tt och rĂ€tt… Det Ă€r vad man Ă€ven kallar fisktypen (det Ă€r en torsk!). Den tillagas pĂ„ alla möjliga sĂ€tt och vart vi Ă€n gĂ„r i Portugal, vilken restaurang vi Ă€n Ă€ter, sĂ„ verkar denna fisk förfölja oss…

Yosh hade tydligen inte fÄtt nog av skaldjur efter gÄrdagens krabbfrossa. Hon bestÀllde in hÀrligt grillade jÀtterÀkor i olja som hon smaskade pÄ.  

Och sÄ efterrÀtten. Vi kÀnner av era skeptiska ögon. Det Àr en magisk kossa som man öppnar upp (hela överkroppen Àr ett lock) och sÄ fÄr man glass! MUMS!

PODCAST LYSSNARTÄVLING
VÄr Portugalresa Àr över, men tÀvlingen pÄgÄr fram till 15 november! Alla som skickar frÄgor eller feedback till podcast@yokajstudio.com Àr med i en utlottning dÀr vinnaren fÄr en present som vi har tagit med hem frÄn Portugal.

Notera att du inte ökar din vinstchans genom att skicka in mÄnga mail, utan det Àr en vinstchans per person. Vad vÀntar ni pÄ? Maila oss nu och berÀtta vad ni tycker!

Tack till
Ricardo och Mapril pÄ NCreatures som bjöd oss pÄ middag och tog hand om oss!
Till de kanadensiska tecknarna för den signerade boken!
Ligia frÄn FIBDA som körde oss till animationsseminariet.

LĂ€nkar
Japanska animatörer som stĂ€llde ut pĂ„ ”Beyond Kawaii”.
Hiroco Ichinose
Chisato Stared av Wataru Uekusa
Fuco Ueda
Bloomed Words av Amica Kubo
Tomoyoshi Joko
Socket av Toshiki Nonaka

Visste du att vi numera finns pÄ Facebook?

Joina gÀrna vÄr grupp och stötta oss!

Skriven av Yokaj Studio | Permalänk | Ingen kommentar »

Lämna en kommentar

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security text shown in the picture. Click here to regenerate some new text.
Click to hear an audio file of the anti-spam word

Obs: Kommentarerna måste godkännas av Yokaj Studio innan de visas på bloggen. Du behöver alltså inte skicka in samma kommentar igen.