mÄndag, 9 november 2009

FIBDA Seriefestivalen i Portugal – Dag 3

Den tredje dagen började det hÀnda lite grejer. PÄ schemat stod lunch med Sveriges Ambassad i Lissabon. En fÄgel hade viskat att Sahra, som jobbar dÀr, Àr anime- och mangaintresserad! Hör ni hur vi mangafrÀlsta hÄller pÄ att invadera statliga organisationer? Hihi. PÄ eftermiddag skulle vi dessutom besöka NCreatures kontor och pÄ kvÀllen skulle FIBDA bjuda alla inbjudnatecknare pÄ middag sÄ att vi kunde lÀra kÀnna varandra bÀttre. Mycket att se fram emot pÄ dag 3 alltsÄ!

Yokaj Podcast BETA
Episod 3: FIBDA – Internationella seriefestivalen i Amadora, Portugal

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Vi var vana vid att röra oss i Lissabons T-banesystem vid det hÀr laget. Men det blir inte mindre överraskningar för det! Kolla in vilka snygga vagnar som rullade in i plattformen.    

Ser ni det svenska mÀrket som pryder balkongen? DÀr hittar vi Sveriges Ambassad! Vi tog inga bilder frÄn inuti ambassaden förutom den bilden ni ser högst upp pÄ inlÀgget. Vi blev omhÀndertagna av Sahra som visade oss runt pÄ ambassaden, som var pÄ tvÄ vÄningar, och lÀt oss berÀtta om vÄrt arbete med Kick Off, och hur vi med hjÀlp av vÄr manga Kick Off vill sprida svensk kultur. Sahras kollega Martin anslöt sig till gÀnget och vi tÄgade ut för lunch.  

Efter lunchen tog vi en promenad och fotograferade. HÀr syns (frÄn vÀnster) Sahra, Natalia, Kajfa och Martin. Eftersom det var fredag och Halloweenhelg var bÄde Sahra Martin och ivriga om att fÄ förbereda sig inför festandet (det festas mycket i Portugal!). Sahra bjöd med oss till sin fest, och vi hade gÀrna hÀngt med, men nÀsta aktivitet pÄ schemat var ett besök pÄ NCreatures kontor. SÄ vi tÄgade vidare!

Vi passerade ett tomt och övergivet hus. Kolla in den snygga grafittin!!! Martin hade berĂ€ttat för oss att det stĂ„r en del gamla och förfallna hus i Lissabon. MĂ„nga av husen Ă€r gamla, och vissa bebodda hus saknar exempelvis vatten. IstĂ€llet fĂ„r man gĂ„ till en brunn. Martin sjĂ€lv deladr pĂ„ en liten vatteberedare med sex andra hushĂ„ll. StĂ„r man i duschen och nĂ„gon börjar diska sĂ„ kan vattnet ta slut… (”SĂ„ var det nĂ€r jag var student! Och dĂ„ bodde jag i Sverige.” sĂ€ger Yosh).

Mer grafitti. Denna gÄng vid universitetsomrÄdet Campo Pequeno. Charmigt!

Ncreatures kontor ñˆ’ ett ordnat kaos som faller Kajfa i smaken! Han Ă€r lite svag för smĂ„ mysiga arbetsytor. Det hĂ€r Ă€r alltsĂ„ de licenserade animes högkvarter och hjĂ€rta i   Portugal. Eftersom grabbarna pĂ„ NCreatures har direktkontakt med animedistributörerna i Japan har de ocksĂ„ fĂ„tt en del goodies genom Ă„ren (se exempel den stora NarutoposternpĂ„ höger bild).

Mer goodies!  

Vi lÄnade NCreatures snabba Internet för att ladda upp podcastepisoderna 1 och 2. Det dröjde alltsÄ tvÄ dagar innan vi fick fungerande Internet!!! GRRR.

Tillbaka pĂ„ hotellet. Vi spelade in det tredje podcastepisodet med Natalia som gĂ€st. Yosh passade pĂ„ att testa lite chips som hon hoppades var portugisisk (svĂ„rt att veta nĂ€r allt stĂ„r pĂ„ portugisiska…).

PÄ kvÀllen var det middag med de andra tecknarna! En buss plockade upp oss pÄ hotellet och körde oss till en mysig restaurang. VÀnster sida: Francois Boucq (Frankrike) med fru, Giorgio Fratini (Italien) och Natalia. Höger sida: Yosh, Korky Paul (Sydafrika, England), Ligia (festivalarrangör), Tche Gourgel (Angola) och vÄr personliga busschaffis! Fler serietecknare förvÀntades titta in under kvÀllens gÄng.

Som förrÀtt serverades mÄnga smÄrÀtter. PÄ bilden en kyckling som var marinerad med en diskret syrlig smak som fick en att vilja ha mer!

Som huvudrÀtt kunde vi vÀlja mellan tvÄ rÀtter. Kajfa valde Äterigen Bacalhau (torsk). Denna gÄng serverades den med potatismos och sÄs. Riktigt god var den!

Yosh valde den andra rĂ€tten som var Anka och stekt ris med resonemanget att ”en anka kan aldrig bli fel!”. Men jodĂ„… Efter en informell omröstning var alla middagsgĂ€ster eniga om att Bacalhau vann en överlĂ€gsen seger över ankan. För denna gĂ„ng.

Som efterrÀtt serverades en stor plocktallrik med inte bara en, utan sex olika desserter att smakas pÄ! Portugisisk dessert Àr socker i kvadrat (ryser lite).

Med god mat i magen blir alla pĂ„ bra humör! DĂ„ Ă„kte pennorna fram. Francois, vĂ„r bordspartner, tecknade portrĂ€tter av de andra gĂ€sterna pĂ„ bordsduken. Han slĂ€ngde över sin penna till Yosh och blev sjĂ€lv avritad. Francois Ă€r för övrigt en mycket vĂ€l ansedd serietecknare som har vunnit seriepriser och varit huvudjuryn i den franska seriefestivalen AngoulÃÂȘme.  

Mangafierade! Franscois och vÄr andra bordspartner som Àr dotter till karaikatyrtecknaren under pseudonymen Santiagu.

Vi lÀmnade alla restaurangen mÀtta och belÄtna.

Och sÄ hÀr sÄg bordsduken ut efter att mÄnga tecknare gÄtt loss. Vi ÄtervÀnde till hotellet för att vila upp oss inför nÀsta dag, som Àr första dagen dÄ vi faktiskt besöker festivalen. DÄ börjar jobbet pÄ riktigt med andra ord!

PODCAST LYSSNARTÄVLING
VÄr Portugalresa Àr över, men tÀvlingen pÄgÄr fram till 15 november! Alla som skickar frÄgor eller feedback till podcast@yokajstudio.com Àr med i en utlottning dÀr vinnaren fÄr en present som vi har tagit med hem frÄn Portugal.

Notera att du inte ökar din vinstchans genom att skicka in mÄnga mail, utan det Àr en vinstchans per person. Vad vÀntar ni pÄ? Maila oss nu och berÀtta vad ni tycker!

Tack till
– Sveriges Ambassad i Lissabon för att ni har sponsrat vĂ„r flygresa till Portugal samt den trevliga lunchen. Ett speciellt tack till Sahra och Martin som tog hand om oss.

– NCreatures som lĂ„nade oss sitt Internet. Det löste nĂ„gra kvĂ€llars Internetfrustration. Tack till Ricardo som trots sitt omĂ€nskligt stressiga schema vallade oss till rĂ€tt platser.

– FIBDA som bjöd oss pĂ„ en hĂ€rlig middag med trevligt sĂ€llskap. Speciellt tack till Ligia som tog hand om oss gĂ€ster och sĂ„g till att vi hade det bra.

Visste du att vi numera finns pÄ Facebook?

Joina gÀrna vÄr grupp och stötta oss!

Skriven av Yokaj Studio | Permalänk | Ingen kommentar »

Lämna en kommentar

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security text shown in the picture. Click here to regenerate some new text.
Click to hear an audio file of the anti-spam word

Obs: Kommentarerna måste godkännas av Yokaj Studio innan de visas på bloggen. Du behöver alltså inte skicka in samma kommentar igen.