mÄndag, 9 november 2009

FIBDA Seriefestivalen i Portugal – Dag 4

DÄ var det Àntligen dags för fjÀrde dagen av vÄr Portugalresa, alltsÄ dagen dÄ vi ska besöka serifestivalen FIBDA. Arrangörerna har varit otroligt generösa och lÄtit oss vara lediga under tre dagar (fastÀn vi i studion jobbat med bl.a. podcast) och bjudit oss pÄ god mat. Men nu kÀnner vi oss faktiskt taggade för att trÀffa festivalbesökarna! PÄ dagens festivalschema ingÄr en debatt med bl.a. mangatecknarna frÄn Portugal, festivalens prisutdelningsceremoni samt middag pÄ Amadora Stadshall. Men först, lite sightseeing med tecknarna och mer mat!

Yokaj Podcast BETA
Episod 4: FIBDA – Internationella seriefestivalen i Amadora, Portugal

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Under frukosten delade vi bord med tecknarna Korky Paul (Sydafrika, England), Tche Gourgel (Angola) och Natalia Batista (Sverige). Vi tog tillfĂ€llet i akt och spelade in ett spontant podcastavsnitt som resulterade i specialavsnittet ”Frukostspecial”. I slutet delar Korky och Tche med sig rĂ„d till blivande tecknare. Varmt rekommenderad!

Episod 4: Frukostspecial

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Festivalen hade ordnat en sightseeingtur för oss tecknare. De skÀmmer bort oss med god mat och bekvÀmlighet, sÄ till den grad att de hyrt en buss som stÄr utanför hotellet och plockar upp oss.

HÀr har vi en skylt vid en bilvÀg som gör reklam för den hysteriskt roliga animen Crayon Shin-chan. Hade inte varit fel med sÄna i Sverige ocksÄ!

Första stoppet var en stillsam plats som heter Cabo da Roca, Àven kÀnd som europas vÀstligaste punkt. LÀngre Àn sÄ kommer vi inte alltsÄ pÄ land! Cabo da Roca Àr en udde som ligger ungefÀr 30 kilometer vÀster om Lissabon.  

HÀr finns en fyr bevarad frÄn 1772. Idag guidar den inga sjömÀn lÀngre, utan fungerar som en turistshop.  

Kajfa hjÀlper Agim Sulay (Italien) ta nÄgra minnesvÀrda foton.

Kajfa sitter och filosoferar. TĂ€nk att New York finns pĂ„ andra sidan bara…

Yosh njuter av de friska vindar som blÄser in frÄn Atlanten.

Det Ă€r ”bara” 140 meter ner…

Se vad mycket roligt man kan göra med skuggspel!

Sintra med sina sagolika slott som Àr det andra stoppet av vÄr sightseeingtur. HÀr tillbringade vi endast en liten kort stund innan bussen plockade upp oss för lunch.

Hungriga tecknare. Vad för gott hade de tÀnkt servera oss nu?

Kajfas val (övre bild): Ingen Bacalhau denna gĂ„ng! Utan en Ă€ggplanta med nĂ„gon slags köttfyllning. Smaskens! Yoshs val (nedre bild): Bacalhau (den har ju varit sĂ„ god varje gĂ„ng Kajfa valt den). Den serverades i nĂ„gon slags geggamoja. Gott det med. Men inte lika gott som Kajfas Ă€ggplanta. Vi har en teori om att Kajfa Ă€r bĂ€ttre pĂ„ att vĂ€lja rĂ€tter Ă€n Yosh. NĂ€sta gĂ„ng fĂ„r han vĂ€lja Ă„t Yosh sĂ„ fĂ„r vi se…!

Under lunchen visade Giorgio (Italien) upp sin bok ”Sonno Elefante” (Elefantsömn) som nyligen hade blivit översatt och publicerad pĂ„ portugisiska. PĂ„ bild syns Kajfa diskuterar tekniker med Korky och Giorgio.

Och som vanligt tecknas det en del efter att maten Àtits upp. Giorgio visar sina fina penslar och mÄlar med kaffe expresso.  

DÄ var vi Àntligen framme vid festivalen! YAY! Det hÀr har vi sett fram emot! Festivalen ligger i staden Amadora och firar 20-Ärs jubileum. TvÄ vÄningar av klossen pÄ bilden upptill har reserverats till festivalen.

MÀnniskor som köar för att komma in. Det Àr lördag och dÄ Àr det mÄnga förÀldrar som tar med sig sina barn för att kika pÄ serier. Som tur Àr slapp vi köa, utan alla tecknare fick ett speciellt pass (en papperslapp egentligen) som lÀt oss gÄ före i kön och slinka in.

Vi var sÄklart jÀttenyfikna pÄ utstÀllningen med vÄra verk sÄg ut. Det förstod Àven arrangörerna som snabbt hjÀlpte tecknarna hitta rÀtt. PÄ bilden ovan stÄr en stolt Yosh i euromangarummet framför vÄra alster. Vi delade utstÀllningsrum med Natalia och de portugisiska mangateckarna Gisela Martins, Cristina Dias, Rita Marques och Manuela Cardoso.

Fortfarande vid vÄra bilder. Nu finns Àven Kajfa och Tche pÄ bild! I rummet alldeles intill stÀlls orginaler ut frÄn de japanska animatörernas kortfilmer (de som vi nÀmnde i blogginlÀgget om dag 2). Eftersom NCreatures höll pÄ att lansera Neon Genesis Evangelion-filmen kunde man Àven se nÄgra skisser frÄn filmen.

Vi Àlskade den kÀrlek som festivalen la ner för att smycka de olika rummen. MÄnga av rummen följde temat kring serierna som hÀngde dÀr. Ibland Àr det scener och figurer direkt tagna ur serien.

Kolla pÄ dem hÀr sprattliga och busiga figurerna!

De kanadensiska tecknarna frÄn TX Comics har fÄtt en av sina figurer gjorda till en stor mjukisdjur!

En hund, en hÀst och en haj.  

Det blir Àven en del möten med pressen för vissa tecknare, speciellt för Mauricio de Sousa, som Àr Brasiliens motsvarighet till Disney. Maruicio driver den fjÀrde största tecknarstudion i vÀrlden, och leder ett team med över 150 anstÀllda.Han har skapat över 200 karaktÀrer till sin populÀra barnserie.

DĂ„ var det dags för debattpanelen mellan mangatecknarna! PĂ„ ena soffan sitter det svenska laget (Natalia, jag och Kajfa) och pĂ„ den andra soffan de portugisiska mangatecknarna Rita, Cristina och Gisela. Egentligen var det inte sĂ„ mycket till debatt. Det var mest en intervju och jĂ€mförelse mellan vĂ„ra olika erfarenhet. FrĂ„gorna var i stil med ”hur kom du i kontakt med manga?” och ”hur försöker ni göra manga till nĂ„got eget?”.

HÀr ser ni en del av de som satt och lyssnade pÄ debatten. Vi noterade att medelÄldern för festivalbesökarna Àr högre Àn för de svenska konventbesökarna.

EfterÄt trÀffade vi pÄ Ricardo frÄn NCreatures pÄ korridoren. Ricardo bad om ett portrÀtt och Yosh mangafierade honom och busade till och ritade dit ett par horn pÄ honom, NÄgot som Ricardo kanske inte uppskattade till 100%. HÀr ger han Yosh den arga blicken. Yosh kontrar med den valpiga blicken.

Senare pÄ kvÀllen slussades vi tecknarna och festivalbesökare ivÀg till en prisutdelningsceremoni. Festivalen delade ut serie- och illustratoinspriser till tecknare som gjort exceptionella prestationer inom den portugisiska seriemarknaden.  

En av dem som fick ett pris var Agim. Ett vÀlförtjÀnt pris! Agim tecknar politiska bilder, han Àr inte bara en skicklig tecknare utan Àven en mÀstare pÄ trÀffande bildmetaforer. Han Àr helt enkelt fantastisk!

I samma lokal som preisutdelningsceremonin hade man en utstÀllning med vinnarna Agim och Santiagus bilder. Santiagu fick pris i samma kategori som Agim. Santiagu tecknar politiska karikatyrer.  

EfterÄt var det dags för matfrossa! Festivalen körde ivÀg tecknarna, arrangörerna och andra gÀster till Amadora Stadshall för att Àta en portugisisk buffé. Det var som att de öppnade portarna till nÄgot sagoland. Borden var överfulla med frukter och andra delikatesser. Det var bara att kavla upp armarna och gapa.  

Mingel mingel.

SÄ hÀr sÄg Kajfas tallrik ut (första omgÄng). Yoshs tallrik sÄg ungefÀr likadan ut.

En jÀttestor festivaltÄrta! Det tÀckte ett helt bord. Men konstigt nog Ät ingen av dem (kanske bara för syns skull?). För alla de som var sugna pÄ tÄrta (Yosh) fanns det gott om tÄrtor pÄ bufféborden! Med fyllda magar lastades vi pÄ bussen och transporterades tillbaka till hotellet. NÀsta dag blir det vÄr sista dag pÄ festivalen! DÄ ska vi hÄlla ett Kick Off seminarium.  

Tack till
FIBDA, och sÀrskilt Ligia och Helder som tar hand om oss gÀster, för sightseeingturen, maten och allt annat roligt!

NCreatures som ordnade debattpanelen. Och Pedro som modererade. Tack ocksÄ för att ni ordnat utstÀllningen! Vi Àr nöjda och glada.

Alla portugisiska mangatecknare som deltog i panelen med oss. Det var roligt att trÀffa er!

PODCAST LYSSNARTÄVLING
VÄr Portugalresa Àr över, men tÀvlingen pÄgÄr fram till 15 november! Alla som skickar frÄgor eller feedback till podcast@yokajstudio.com Àr med i en utlottning dÀr vinnaren fÄr en present som vi har tagit med hem frÄn Portugal.

Notera att du inte ökar din vinstchans genom att skicka in mÄnga mail, utan det Àr en vinstchans per person. Vad vÀntar ni pÄ? Maila oss nu och berÀtta vad ni tycker!

Visste du att vi numera finns pÄ Facebook?

Joina gÀrna vÄr grupp och stötta oss!

Skriven av Yokaj Studio | Permalänk | Ingen kommentar »

Lämna en kommentar

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security text shown in the picture. Click here to regenerate some new text.
Click to hear an audio file of the anti-spam word

Obs: Kommentarerna måste godkännas av Yokaj Studio innan de visas på bloggen. Du behöver alltså inte skicka in samma kommentar igen.