tisdag, 10 november 2009

FIBDA Seriefestivalen i Portugal – Dag 5

PÄ den femte dagen började vi bli lite kaxiga (för att vi hittar fram pÄ egen hand i Lissabon) och bestÀmde oss för att trotsa festivalens morgonschema (som innebar sovmorgon) för att sjÀlva Äka ivÀg till festivalen i förvÀg! Denna dag skulle bli vÄr sista festivaldag. Och vi förstod efter gÄrdagens schema att det skulle bli tight om vi följde festivalens schema. Vi vill ju trots allt fÄ uppleva festivalen och beundra alla verk som stÀlls ut dÀr, precis som de andra besökarna! FIBDA har gjort en riktigt bra utstÀllning och vi vill ju sÄklart inte missa tillfÀllet. Att vi ville avvika frÄn schemat gav vÄr vÀrd Ligia lite huvudvÀrk. Men efter lite övertalande vÄgade hon lyfta pÄ vingarna och lÄta oss flyga lite sjÀlva (det bestÀmdes ÀndÄ att hon skulle hÀmta oss men en buss tillsammans med de nyvakna tecknarna för lunch, vilket vi vÀlkomnade!). I och med att det Àr sista festivaldagen för oss innebÀr det samma sak för vÄran kull av tecknare, mÄnga Äker hem redan nÀsta dag medan vi stannar en extra dag. KvÀllen kommer med andra ord att avslutas med en avskedsmiddag.

Yokaj Podcast BETA
Episod 5: FIBDA – Internationella seriefestivalen i Amadora, Portugal

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

HÀr Àr rebellerna som trotsade schemat! Det Àr vi, Natalia Batista och Korky Paul som Àr sugna pÄ att se mer av festivalen. Korky hade i förvÀg bevÀpnat sig med bÄde Googlekarta och vÀgbeskrivning frÄn tunnelbanan till festivalen. Och med oss i studion som kan tunnelbanan gick resan smidigt och utan problem!

Vi kom fram till festivalen redan vid 10-tiden! Eftersom det var söndag och helgdag var det inte mÄnga besökare som hade tagit sig dit Ànnu. Vilket var precis det vi ville, för nu kunde vi fotografera i lugn och ro utan att behöva ursÀkta oss för att vi stod i vÀgen för folk!

FÀrgglad indelning pÄ festivalomrÄdet som hjÀlpte till att skapa djupkÀnsla, vilket var roligt för ögonen att titta pÄ.

Tavlor med fotografier över alla gÀster som tidigare besökt festivalen. Vi sÄg att Francois Boucq och Mauricio de Souca hade varit festivalgÀster sen tidigare. Enligt tavlorna började manga uppmÀrksammas kring 1996, vilket ÀndÄ var ett par Är före oss i Sverige. Andra som tidigare varit gÀster pÄ festivalen Àr exempelvis Art Spiegelman (mest kÀnd för Maus), legenden Moebius som mest tecknar sci-fi men som Àven Àr kÀnd för att ha konceptat för filmer som Alien och Det femte Elementet, m. fl. Undrar om vi kommer hamna pÄ nÀsta Ärs tavla?

I ett av rummen hÀngde teckningar frÄn serietecknare frÄn hela vÀrlden som gratulerade festivalen pÄ dess 20-Ärs jubileum eller tackade för att de blivit inbjudna som gÀster.

Bland dessa hittade vi Yoichi Kotabe (överst till vÀnster) som Àr bÄde mangatecknare och animatör och som bl.a. jobbat med Hayao Miyazaki. Han har jobbat med allt frÄn att teckna officiella Super Mario-illustrationer Ät Nintendo till att designa animeversionen av Pikachu.

Tochi Ueyama (överst till höger) som har skapat ”Cooking Papa”, som Ă€r en av de lĂ€ngsta mangaserierna i Japan. Den pĂ„börjades 1984 och fortsĂ€tter Ă€n idag. En 151 episoder lĂ„ngt anime har gjorts med mangan som grund.

Ryouji Minagawa (lĂ€ngst ner till vĂ€nster) Ă€r en mangatecknare som gĂ€stade denna festival 1996. Han Ă€r kĂ€nd för att vara en av tecknarna till ”Spriggan” och”Project Arms” bland mĂ„nga andra verk.

Ishiguro Megumo (lĂ€ngst ner till höger) Ă€r en illustratör som bland annat tecknat till Pokémonanimen. Till utstĂ€llningen har han och animationsstudion lĂ„nat ut en ”cel” (alltsĂ„ en slags transparant papper som man ritar pĂ„ för animation) som anvĂ€ndes till den faktiska produktionen.

PÄ utstÀllningen fanns mÄnga andra grymma tecknare frÄn olika delar av vÀrlden. Bland dessa Emmanuel Lepage (bild ovan) frÄn Frankrike vars arbete fÄr en att tappa hakan av beundran.

Som vi nÀmnde i inlÀgget om dag 4 hade festivalen lagt ner mycket kÀrlek pÄ att ge rummen en karaktÀr som matchar serierna som rummen exponerar. Ibland Àr det scener frÄn sjÀlva serien och ibland karaktÀrerna som pryder vÀggarna.

Giorgio Fratini, som tillhör vĂ„r kull av inbjudna tecknare, hade ett eget rum! I hans rummet visades originaler frĂ„n hans aktuella bok ”Sonno Elefante” (Elefantsömn). Och ena vĂ€ggen pryds av en elefant som smyger fram bakom ett hus! Visst Ă€r det coolt!

Ett annat verk som hade fÄtt mycket kÀrlek Àr REI, ett seriealbum som skapades av António Jorge Goncalves och Rui Zink.

Vi passade Àven pÄ att ta en runda hos försÀljarna för att i lugn och ro hitta godingar. TyvÀrr var de lika morgontrötta som besökarna, och mÄnga av bÄsen var inte öppnade Ànnu. Men en av de som sÄlde manga hade öppet!

Kajfa fönstershoppar.

Efter ett par timmar började festivalbesökarna titta in. Festivalen hade arrangerat ett gÀng karikatyrtecknare som satt vid ingÄngen och tecknade av folk.

En trött och hungrig Yosh tog en paus och Ät plockgodis som hon tagit med frÄn Sverige.  

Lunchdags! Vi blev upphĂ€mtade och Ă„terförenades med de andra tecknarna. Av nĂ„gon anledning blev vi bara fler och fler vid matborden för varje lunch och middag, och denna gĂ„ng slog vi rekord i antal! Men i alla fall, som förrĂ€tt serverades friterade rĂ€kbullar (som var jĂ€ttegoda!). Denna gĂ„ng behövde vi inte vĂ€lja mellan tvĂ„ rĂ€tter som tidigare, utan alla fick Ă€ta tvĂ„ rĂ€tter var! Det blev ostgratinerad pasta med … vi minns inte lĂ€ngre vad det var, men vi misstĂ€nker att det Ă€r Bacalhau igen. Och en flĂ€skbiff med pommes frites.

Yosh och Kajfa, mÀtta och belÄtna och lite ur fokus efter alla mat (hehe). Efter maten blev det liv och rörelse i lokalen. Tecknarna teckna deav varandra folk hoppade mellan borden och stolarna för att byta platser med varandra.

Achdé (pseudonymen för Hervé Darmenton), en fransk tecknare som tecknar pÄ Lucky Luke, blÀddrar i vÄr manga Kick Off och ser imponerad ut.

Yosh och Kajfa blev avtecknade av karikatyrtecknare Santiagu, som vi i föregÄende inlÀgg berÀttade hade fÄtt ett seriepris för sina politiska karikatyrer. Det var första gÄngen som vi blev karikerade! Och det var jÀtteroligt. Vad tycker ni? Vilken av bilderna liknar originalet mest?

NÄgra av tecknarna anvÀnde restaurangens tallrikar som underlag. Visst blev de snygga! VÀnster bild av Francois Boucq och högerbild av Mauricio de Sousa.

En glad och nöjd Francois som hade tecknat i vÄrt anteckningsblock.  

En busig Hervé hade tecknat Lucky Luke i vÄrt block.

Efter lunchen körde bussen oss alla tillbaka till festivalen dÀr det var dags för oss att bÀnka oss vid signeringsbordet och trÀffa besökarna. Vi var fler Àn 10 tecknare som satt sida vid sida och signerade. Det var coolt!

NÄgra av de som köade för att fÄ vÄra signeringar. Yosh tecknade av dem. Besökarna var blandade i Älder. För vissa var det första gÄngen att besöka festivalen medan andra har varit dÀr för 15:e Äret i rad!

Efter signeringen skyndade Yosh och Kajfa ivÀg för att hÄlla ett seminarium om Kick Off och hur vi anvÀnder svensk manga för att sprida svensk kultur. Eftersom signeringen drog ut pÄ tiden och det blev teknikstrul slog vi samman vÄrt seminarium med Hugos seminarium. Hugo Teixeira Àr en publicerad portugisisk mangatecknare som bl.a. gjort serien Bang! Bang!.  

Efter seminariet passade Hugo pÄ att frÄga Yosh om hur vi löser problemet med moiréeffekter pÄ digitala raster. Hugo Àr besviken för att hans manga Bang! Bang! var fylld med moiréeffekter nÀr den trycktes som bok.

DÄ Äterstod bara sista middagen med de andra tecknarna! Festivalarrangörerna körde ivÀg oss till en liten mysig och undangömd restaurang pÄ en bakgata (Àr det nÄgon som hittar dit över huvudtaget?!).  

Vi passade pÄ att be Mauricio teckna i vÄrt anteckningsblock, som en slags minne frÄn alla tecknare vi trÀffat.

Tche tecknar ocksÄ nÄgot fint till oss!

Vi pratade och pratade och glömde fotografera förrÀtten och huvudrÀtten!!! Men desserten fick vi med. PÄ bild ovan syns Yoshs val som Àr en portugisisk cremé Brûlé.

Kajfa valde nĂ„got sĂ„ enkelt och gott som fĂ€rdigskurna mangabitar. Lyxigt! Men tillbaka till huvudrĂ€tten. Ni som har lĂ€st förra inlĂ€gget minns kanske att vi kommit fram till att Kajfa Ă€r duktigare pĂ„ att vĂ€lja rĂ€tt matrĂ€tt Ă€n Yosh. SĂ„ denna gĂ„ng skulle han vĂ€lja en rĂ€tt till Yosh. Det blev tyvĂ€rr en besvikelse. Kajfa fick en jĂ€ttegod och underbar flĂ€skgryta med musslor medan Yosh fick nĂ„got som pĂ„minde om studentmakaroner pĂ„ vattnig tomatsĂ„s… NĂ„vĂ€l! BĂ„da var nöjda med efterrĂ€tten. Och Yosh kunde smaka pĂ„ Kajfas rĂ€tt sĂ„ alla var nöjda Ă€ndĂ„!

Först att lÀmna var Pedro, som var moderator för alla vÄra paneler och seminarier. Pedros heltidsjobb Àr inte moderator utan advokat! Han förklarar att han annars brukar gÄ runt i kostym och slips (nÄgot som vi har svÄrt att förestÀlla oss efter tre dagar med honom)!  

Pedro tecknade en avskedsbild och hĂ€lsning till oss. Tydligen Ă€r han inte bara advokat och moderator utan tecknare ocksĂ„! Visst har teckningen ansiktsdragdrag som pĂ„minner om stilen för   japanska ukiyo-e? Pedro lĂ€t Ă€ven hĂ€lsa att ”Portugese Kick Off is coming!”.   Det hoppas vi ocksĂ„!

Tillbaka i hotellobbyn. Det blir sista natten för de flesta tecknarna och vi tar farvÀl av varandra.

Kajfa och Giorgio kör nÄgon slags fotoduell.

Ett gruppfoto hinner man alltid med! DÀrefter skildes vi Ät för att var och en ÄtervÀnda till sitt. Det var ett kort och intensivt, men inspirerande möte! Vi önskar alla andra tecknare lycka till och hoppas pÄ Äterseende. Kanske pÄ samma festival, kanske nÄgon annanstans! För Yosh och Kajfa Äterstod en dag i Portugal med Äterigen FREE TIME pÄ schemat. Det skulle vi anvÀnda till att jaga ett 170 Är gammalt hemligt portugisiskt recept!

Tack till
FIBDA, sÀrskilt till Ligia och Helder, som Äterigen tagit hand om oss och fÄtt oss att kÀnna oss som superstjÀrnor pÄ besök.

Alla kollegor som förgyllde vÄr tillvaro i Portugal. Tack för all erfarenhet, inspiration och historier som ni har delat med er.

Alla festivalbesökare som kom till vÄr signering och lyssnade pÄ vÄrt seminarium.

PODCAST LYSSNARTÄVLING
VÄr Portugalresa Àr över, men tÀvlingen pÄgÄr fram till 15 november! Alla som skickar frÄgor eller feedback till podcast@yokajstudio.com Àr med i en utlottning dÀr vinnaren fÄr en present som vi har tagit med hem frÄn Portugal.

Notera att du inte ökar din vinstchans genom att skicka in mÄnga mail, utan det Àr en vinstchans per person. Vad vÀntar ni pÄ? Maila oss nu och berÀtta vad ni tycker!

Visste du att vi numera finns pÄ Facebook?

Joina gÀrna vÄr grupp och stötta oss!

Skriven av Yokaj Studio | Permalänk | Ingen kommentar »

Lämna en kommentar

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security text shown in the picture. Click here to regenerate some new text.
Click to hear an audio file of the anti-spam word

Obs: Kommentarerna måste godkännas av Yokaj Studio innan de visas på bloggen. Du behöver alltså inte skicka in samma kommentar igen.