tisdag, 8 december 2009

Smygtitt på skapandet av –œMeja i spökjägarnas sal– del2

Det händer mycket i produktionen av ”Meja i spökjägarnas sal”, dockteaterpjäsen som är en spin-off på vår prisbelönade mangaserie Kick Off . Idag hade Stockholms stadsteater en s.k. kollationering av pjäsen, där man samlade alla inblandade människor med olika superkrafter för att inför repetionsstart presentera projektet. Tidigare har vi i studion mestadels jobbat med Helena Nilsson (konstnärlig ledare och regissör), Andreas Braula (scenograf och dockspelare) och Eva Kassander (producent). Denna gång skulle vi få träffa alla andra inblandade och det såg vi fram emot med stor förtjusning! Dessutom fick vi för första gången se alla dockorna Meja, Andreas, Krille, Jenny och Yoshiro (den sistnämnda är en ny karaktär som är speciellt framtagen för teatern!). På fotot ovan ser ni underbara och söta dockan spökjägaren Meja. Visst har hon fantastiska ansiktsdrag som påminner om de graciösa japanska BJD-dockorna?

Superkrafterna som samlats på förmiddagens kollationering! Det började med att alla presenterade sig och sina roller i produktionen. Helena förklarade äktenskapet mellan manga och teater och vi avslutade med att dockspelarna körde högläsning ur manusets repliker. Det är Helena som har bearbetat vårt storyboard till ett manus anpassat till dockteatern. I poddradion lät det kanske som att vi skrev scenmanuset, men det är alltså Helena! Rätt ska vara rätt. ^___^d

Från vänstra nedre hörnet: Eva Kassander (producent), Annika Arnell (dockspelare), Daniel Trankell (inspicient/körtekniker), Appel (inspicient/körtekniker), en tjej (dramaturg) som vi tyvärr glömt namnet på >__<;, Torbjörn Svedberg (kompositör). Mitten: Magnus Erenius (dockspelare). Från höger nedre hörnet: Andreas Braula (scenograf och dockspelare), Helena Nilsson (Konstnärlig ledare och regissör), Kay Tinbäck du Rées (docksplare).

Efter manusuppläsningen skulle större delen av gänget dra vidare med rekvisita till Parkteatern i Djurgården för att bl.a. installera sig och förbereda rekvisitan inför repetition. Men innan dess hann dockspelarna Andreas och Magnus ta en liten fäktning i teaterns verkstad!  

Idag var det dessutom docköverlämning av den fantastiska dockmakaren Thomas Lundqvist. Det är en viktig bit och smått symboliskt. Till replokalen hade Thomas tagit med sig en stor resväska, och varsamt packade han upp och presenterade varje docka för sig. Tydligen har Meja och gänget specialkonstruerats för att anpassas till just denna pjäs. De har många finesser som dockspelarna kan använda till spelandet. Dockorna är i nuläget inte helt klara, utan Thomas behöver få jobba med dem lite till fram till början av januari. Men man förstår redan hur underbara de kommer att bli!

Här har vi hela gänget! Vi har fått berättat för oss att det är ovanligt att dockor dockteater kan blinka, man brukar helt enkelt koncentrera spelandet på andra kroppsdelar. Men Meja och hennes kompisar kan alla blinka! Dessutom har de fina ögon som kan röra på sig. Dockmakaren Thomas har förstärkt dockornas personlighet genom att ge dem en uppsättning av rörliga ögon som passar karaktärernas personlighet. Medan Meja kan snegla åt sidan kan Krille (som enda dockan) höja dramatiskt på ögonbrynen!

Thomas egen favorit verkar vara spöket Andreas, som han håller upp på fotot, som också är vår personliga favorit. Andreas ansiktsuttryck är speciella och skiljer sig från de resterande dockorna. Han kan se arrogant ut, för att i en annan vinkel se sorgsen ut. Det är svårt att inte försöka ösa lovord över Thomas, men hans hantverk är verkligen imponerande. Hans tolkning på våra Kick Off-karaktärer är långt över våra förväntningar. Vi känner oss hedrade.

(Alla ni Andreasfans därute behöver inte oroa er över att han har skaffat sig en ny frisyr! Det här var bara en materialvisning så att vi förstår hårtypen som Andras kommer att ha och han kommer att friseras och göras snygg som i mangan! )

Chiko visar missnöje över att fokusen inte är på honom. På detta foto har den istället hamnat på dockan Hildan (Mejas storasyster som är en superhäftig spökjägare).

Tyvärr var Thomas tvungen att gå. Men nästa roliga grej på schemat var påklädningen av dockorna med dockkostymören Anna-Lisa Persson. Anna-Lisa väljer tygmaterial, -färger och syr dockornas kläder. Trots att hon idag bara hade med sig dummykläder (de är alltså inte helt färdiga än, utan de är som någon slags skiss), så är vi överraskade över hur många rätt hon träffat i materialvalet som vi hade tänkt oss när vi tecknade.  

En stolt Anna-Lisa visar upp en poncho hon tagit fram till Meja. Meja och de andra i gänget kommer i pjäsen att bl.a. vistas utomhus i nattetid. Tidigare hade vi kommit överens om att det blev för omständligt att alla dockor skulle få jackor, och därför har Anna-Lisa kommit med ponchoidén. Visst är den fin! Man ser att Anna-Lisa har tagit vara på knapparna som Meja har på sin jacka som hon har på sig i vår Kick Off-manga.  

Här har vi de påklädda killarna spöket Andreas, nya killen Yoshiro och fotbollstokige Krille (som är Kick Off-mangans huvudkaraktär tillsammans med Andreas).

Bästisarna Jenny och Meja. Plus fotbollar!

Mejas storasyster Hilda sitter på en stol och betraktar ståhejet. Det är dockspelaren Annika Arnell som har skapat den fina Hildadockan. Det är tydligen riktigt hår!!! Som ni ser har man på dockteatern inte bara en utan flera superkrafter. Respekt!

Vänster: Krille med ny frisyr? Haha, nädå. Det var ett prov på hårmaterialet som Krille ska få. Det är sådär rufsigt som Krilles hår brukar vara. Vi tror att det kommer passa honom jättebra.

Höger: Yoshiro kastar en smalnande blick i fjärran. Det är den konstnärliga ledaren Helena som på detta foto gav Yoshiro liv.  

Här ser vi Kick Offs huvudkaraktärer Krille och Andreas, som i denna pjäs får ge mer plats till den spännande spökjägaren Meja.  

Det var allt för denna smygtitt! Nästa gång kikar vi på rekvisitan och repetionen om vi hinner.

Yokaj Poddradio
Ni kan även följa studions arbete i vår poddradio som vi sänder varje måndag kväll. Klicka här för att lyssna på poddradion!

Länkar
Smygtitt på skapandet av –œMeja i spökjägarnas sal– del1
Läs mer om pjäsen Meja i spökjägarnas sal och hur du får tag på biljetterna
Besök Kick Off mangans officiella hemsida
Läs mer om Kick Off när den tog emot priset ”Bästa serie 2008” av Bokjuryn maj 2009

Visste du att vi numera finns på Facebook?

Joina gärna vår grupp och stötta oss!

Skriven av Yokaj Studio | Permalänk | 2 kommentarer »

2 kommentarer

  1. Gabriella säger:

    Fantastiskt fina dockor!

  2. Andre Lindholm säger:

    Maah, det ser ut som små dolfies, fantastiskt söta! (^^) Vill se, tar mig inte till Stockholm bara!!

Lämna en kommentar

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security text shown in the picture. Click here to regenerate some new text.
Click to hear an audio file of the anti-spam word

Obs: Kommentarerna måste godkännas av Yokaj Studio innan de visas på bloggen. Du behöver alltså inte skicka in samma kommentar igen.